Makaron soba ze szparagami i groszkiem
Sezon szparagowy powoli dobiega końca, niestety. Z utęsknieniem będziemy czekać do przyszłej wiosny na kolejny, a teraz czas na smaki lata. Ze szparagami żegnam się bardzo prostym daniem, bo szparagi nie lubią skomplikowanych kombinacji, przynajmniej w mojej kuchni. Najczęściej jem je podsmażone na maśle z jajkiem sadzonym i ziemniakami z koperkiem. Tym razem szparagi i zielony groszek trafiły do makaronu. Dodam tylko, że soba to japoński makaron gryczany lub pszenno-gryczany, stanowi jeden ze sztandarowych produktów kojarzonych z kuchnią japońską. Ma lekko orzechowy smak i jest bardzo zdrowy.
Składniki:
300 g makaronu soba
pęczek szparagów
1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1 łyżka masła
sól
pieprz
skórka otarta z cytryny
parmezan lub grana padano
natka pietruszki
Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy łodygi szparagów, pokrojone w 1 cm kawałki. Po około 5 minutach dodajemy główki szparagów, groszek i podlewamy 100 ml wody z gotującego się makaronu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy. Jeśli to konieczne przyprawiamy. Posypujemy tartym serem i skórką otartą z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
300 g makaronu soba
pęczek szparagów
1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1 łyżka masła
sól
pieprz
skórka otarta z cytryny
parmezan lub grana padano
natka pietruszki
Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy łodygi szparagów, pokrojone w 1 cm kawałki. Po około 5 minutach dodajemy główki szparagów, groszek i podlewamy 100 ml wody z gotującego się makaronu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy. Jeśli to konieczne przyprawiamy. Posypujemy tartym serem i skórką otartą z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.