Makaron soba z warzywami z tahini
Obiad na szybko – pierwsza myśl makaron z warzywami, druga – kuchnia azjatycka. Zaledwie kila chwil przygotowania i jeszcze mniej samego gotowania. Efekt – czyste smaki, chrupiące i kolorowe warzywa – samo zdrowie! Taka kuchnia ma w sobie coś elektryzującego. Spróbujesz raz i przepadasz na zawsze.
Makaron soba to jeden z moich ulubionych azjatyckich makaronów. Swoją ciemną barwę zawdzięcza mące gryczanej, z której jest zrobiony, więc i jego smak jest nieco inny niż tradycyjny. Gotuje się go zaledwie 2-3 minuty i zazwyczaj dodaje do podsmażonych wcześniej warzyw lub mięsnych dodatków.
Mój ulubiony dodatek do tego makaronu to marchewka i sezam, ale możliwości jest mnóstwo, a to tylko jedna z nich.
Taki jest też dzisiejszy przepis – makaron z warzywami w sezamowym sosie tahini – obiad na szybko – nic dodać, nic ująć. Danie składa się z zaledwie kilku składników – makaron soba, marchewka, cukinia, tahini – i niewiele więcej. Jak dla mnie jest to pełnowartościowe danie, ale smakuje równie świetnie z grillowaną piersią kurczaka.
Makaron z warzywami - soba z marchewką i cukinią z tahini
Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 10 mins Czas Całkowity 20 mins
Proste smaki - obiad na szybko w azjatyckim stylu
Rodzaj Dania: Danie główne, Wegetariańskie Kuchnia: Kuchnia Azjatycka
Ilość Porcji: 4 porcje
Składniki
- 150 g makaronu soba
- 150 g marchewki
- 250 g cukinii
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki tahini
- 2 łyżki sezamu
- pieprz, sól do smaku
- 30 ml oleju
- 15 ml oleju sezamowego
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie krok po kroku
-
Makaron soba ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
-
Na suchej patelni upraż ziarna sezamu.
-
Warzywa pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce lub za pomocą spiralizera.
-
Zetrzyj imbir, posiekaj chili i czosnek.
-
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj chili, czosnek i imbir. Podsmaż chwilę. Uważaj, aby się nie przypaliły. Po chwili dodaj rozdrobnione warzywa - najpierw marchew, a gdy zacznie mięknąć, cukinię.
-
Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj sos sojowy i rybny. Dopraw pieprzem. Po chwili dodaj tahini i wymieszaj.
-
Dodaj makaron soba. Wymieszaj całość.
-
Dopraw sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Podawaj od razu posypane ziarnami sezamu.