Makaron soba z tofu, ogórkiem i awokado

Zdjęcie - Makaron soba z tofu, ogórkiem i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Soba to jeden z moich (wielu) ulubionych makaronów. Jego gryczany posmak bardzo mi odpowiada, choć niestety ten, który udało mi się kupić, w składzie ma tylko 30% mąki gryczanej. Może być jedzony zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego moja dzisiejsza propozycja świetnie nadaje się na lunch do zabrania. Awokado i tofu sprawiają, że danie jest sycące, ogórek dodaje świeżości, a imbir, chili i dymka - azjatyckiej wyrazistości. Ponadto całość jest wyjątkowo prosta, szybka do przyrządzenia i bardzo zdrowa, a przy tym pełna smaku.
Soba z tofu, ogórkiem i awokado
- kawałek imbiru (2cm)
- 1 żółta ostra papryczka
- 2 łyżki cukru
- 40 ml wody
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 180g tofu
- 125g makaronu soba
- 1/2 łyżki oleju
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 awokado
- 1 łyżka sezamu
- 1 dymka

W rondelku zagotować imbir i papryczkę, pokrojone w cienkie paseczki, wodę i cukier.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut, aż imbir i chili zmiękną.
W miseczce wymieszać sok z limonki, sos sojowy i 1 łyżkę powstałego syropu.
Dodać pokrojone w kostkę tofu, dokładnie wymieszać i odstawić.
Ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z olejem i 1 łyżką syropu.
Rozłożyć na talerze, a na wierzchu rozłożyć plastry obranego, przekrojonego na pół
i wypestkowanego ogórka, plastry awokado i tofu.
Polać resztą syropu razem z imbirem i chili i posypać sezamem i posiekaną dymką.
Podawać na ciepło lub na zimno.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność porcji: 530 kcal

Zdjęcie - Makaron soba z tofu, ogórkiem i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Falafel z ziołami
1

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Frytki z batatów – pikantne i chrupiące
1

Frytki z batatów – pikantne i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu

Kotlety jajeczne z dodatkiem r…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust

Grochówka wegetariańska

Grochówka wegetariańska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pęczotto ze szparagami

Pęczotto ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem
1

Makaron orzo ze szparagami, bo…

food² food²
Food Square

Szparagi w cieście francuskim
1

Szparagi w cieście francuskim

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Gofry wytrawne – kukurydziane
2

Gofry wytrawne – kukurydziane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Frytki z batatów – pikantne i chrupiące
1

Frytki z batatów – pikantne i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kotlety drobiowe po parysku
1

Kotlety drobiowe po parysku

Beti Beti
kruche babeczki