Makaron soba z tofu, ogórkiem i awokado
Soba to jeden z moich (wielu) ulubionych makaronów. Jego gryczany posmak bardzo mi odpowiada, choć niestety ten, który udało mi się kupić, w składzie ma tylko 30% mąki gryczanej. Może być jedzony zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego moja dzisiejsza propozycja świetnie nadaje się na lunch do zabrania. Awokado i tofu sprawiają, że danie jest sycące, ogórek dodaje świeżości, a imbir, chili i dymka - azjatyckiej wyrazistości. Ponadto całość jest wyjątkowo prosta, szybka do przyrządzenia i bardzo zdrowa, a przy tym pełna smaku.
Soba z tofu, ogórkiem i awokado
- kawałek imbiru (2cm)
- 1 żółta ostra papryczka
- 2 łyżki cukru
- 40 ml wody
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 180g tofu
- 125g makaronu soba
- 1/2 łyżki oleju
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 awokado
- 1 łyżka sezamu
- 1 dymka
W rondelku zagotować imbir i papryczkę, pokrojone w cienkie paseczki, wodę i cukier.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut, aż imbir i chili zmiękną.
W miseczce wymieszać sok z limonki, sos sojowy i 1 łyżkę powstałego syropu.
Dodać pokrojone w kostkę tofu, dokładnie wymieszać i odstawić.
Ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z olejem i 1 łyżką syropu.
Rozłożyć na talerze, a na wierzchu rozłożyć plastry obranego, przekrojonego na pół
i wypestkowanego ogórka, plastry awokado i tofu.
Polać resztą syropu razem z imbirem i chili i posypać sezamem i posiekaną dymką.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność porcji: 530 kcal