Makaron ryżowy ze szparagami i wołowiną marynowaną w maśle orzechowym
Kiedyś zrobiłem dla Was makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem. Tak Wam ten przepis się spodobał, że postanowiłem go powtórzyć w nowej odsłonie — z wołowiną! Zamarynowana wołowa polędwica w maśle orzechowym z chili, czosnkiem, sosem sojowym i sokiem z limonki to prawdziwa petarda. Do tego kawałeczki szparagów ugotowanych al dente, chrupiące fistaszki i tasiemki makaronu ryżowego, który cudownie wchłania smaki. To danie jest niesamowite! Jeśli lubicie niebanalne połączenia ze szczyptą fantazji, to koniecznie musicie ten przepis wypróbować! ;)
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
- 400 g makaronu ryżowego
- 1 pęczek szparagów
- 400 g polędwicy wołowej
- 100 g orzechów arachidowych
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z ½ limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- olej sezamowy do smażenia
- sól do smaku
* PRZYGOTOWANIE Wołowinę pokrój na cienkie plastry niewielkiej wielkości. Następnie przygotuj marynatę: czosnek i papryczki chili drobno posiekaj, dodaj sok z cytryny, sos sojowy oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej wołowinę i odstaw.
W tym czasie ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź w zimnej wodzie. Szparagi umyj, odetnij końcówki i obierz do połowy (jeżeli są młode i cienkie to nie musisz tego robić). Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Następnie wrzuć do zimnej wody i ostudź całkowicie.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej mocno olej sezamowy. Następnie wrzuć wołowinę i smaż ją na dużym ogniu przez chwilę. Do usmażonej wołowiny dodaj makaron i mieszaj aż stanie się ciepły. Później wrzuć szparagi oraz podprażone orzechy ziemne. Gotowe danie podawaj z posiekanym drobno szczypiorkiem.
*