Makaron rigatoni z pesto-na zimno

Makaron rigatoni z pesto-na zimno
Zdjęcie - Makaron rigatoni z pesto-na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Makaron ten przygotowałam sobie jako przekąskę do skonsumowania podczas przerwy między zajęciami na uczelni. Mój kolega, którego nazwę "Schabowy" (ciekawiej dla znajomych, którzy będą wiedzieli o kogo chodzi) zainteresował się tym co jem. Po skosztowaniu dania i moim krótkim opisie z czego jest zrobiona sałatka z makaronem, Schabowy, który z natury lubi prowokacje zasugerował mi, że przecież to nie jest sałatka, lecz makaron na zimno. Po krótkiej refleksji przyznam mu rację, dlatego przed wami makaron rigatoni z domowym pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami..na zimno - idealna, lekka przekąska w ciągu dnia. Na koniec ważna sprawa! Makaron jest smaczny i lekkostrawny tylko jeśli zostanie ugotowany al dente, dlatego pilnujcie czasu by go nie rozgotować.


Zdjęcie - Makaron rigatoni z pesto-na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Makaron rigatoni z pesto-na zimno
250 g makaronu rigatoni
6 suszonych pomidorów
125 g mozzarelli
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
Pesto:
3 garście bazylii
2 łyżki tartego parmezanu
garść prażonych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
półtora ząbka czosnku
sól, pieprz

Ugotowany makaron al dente według opakowania odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mozzarelle i suszone pomidory kroimy na kawałeczki. Składniki pesto miksujemy za pomocą miksera lub ucieramy w moździerzu. W drugim przypadku zaczynamy od roztarcia posiekanego drobno czosnku z odrobiną oliwy. Na koniec pesto przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Trzy łyżki pesto łączymy z dwiema łyżkami zalewy z suszonych pomidorów i mieszamy z makaronem, suszonymi pomidorami i mozzarellą.


Tosia

Kategorie przepisów