Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą
Jeśli kochacie proste przepisy na makarony we włoskim stylu, to lumaconi faszerowane mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą jest zdecydowanie dla Was. ? Danie to powstało dość spontanicznie. Chciałem wykorzystać piękny makaron lumaconi, przypominający muszle ślimaków oraz kilka składników, które akurat miałem pod ręką. Muszelki nadziałem pysznym farszem z mięsa mielonego, bakłażana, cukinii oraz pomidorów i zapiekłem z solidną porcją mozzarelli. W tym przepisie możecie wykorzystać również inny makaron; popularne conchiglioni lub canneloni sprawdzą się równie dobrze. Nie ma tutaj powodów, aby bardziej się rozpisywać, więc zapraszam do gotowania. ?
- 500 g dużych muszelek makaronowych lumaconi (można również użyć conchiglioni)
- 500 g passaty
- 400 g mielonego mięsa (może być wołowina, wieprzowina lub indyk)
- 2 kulki mozzarelli
- 1 duży bakłażan
- 1 duża cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1 peperoncino (ostra papryczka)
- gałązka rozmarynu
- duży chlust oliwy z oliwek
- pieprz, sól
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, następnie zahartuj w zimnej wodzie i odsącz na durszlaku.
- Bakłażana oraz cukinię pokrój w niedużą kostkę. Warzywa przełóż do osobnych misek i delikatnie posól. Odstaw na kwadrans, a kolejno odciśnij z nich wodę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć posiekany czosnek, pokrojone peperoncino oraz gałązkę rozmarynu. Smaż przez moment. Następnie wrzuć bakłażana, a po około 3 minutach cukinię.
- Gdy warzywa będą już miękkie, przesuń je na bok patelni i dodaj mięso mielone. Obsmaż je, aż zbrązowieje. Na sam koniec wszystko wymieszaj i wlej 200 ml passaty. Gotuj całość jeszcze przez moment i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Sos odstaw do przestudzenia.
- Jedną kulkę mozzarelli pokrój w małą kostkę i wymieszaj z sosem. Drugą kulkę zetrzyj na tartce.
- Pozostałą passatę dopraw solą i pieprzem. Wyłóż ją na spód naczynia żaroodpornego. Muszelki napełnij farszem i ułóż na pomidorach. Danie posyp serem mozzarella i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut i podawaj od razu.