Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą

Jeśli kochacie proste przepisy na makarony we włoskim stylu, to lumaconi faszerowane mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą jest zdecydowanie dla Was. 😉 Danie to powstało dość spontanicznie. Chciałem wykorzystać piękny makaron lumaconi, przypominający muszle ślimaków oraz kilka składników, które akurat miałem pod ręką. Muszelki nadziałem pysznym farszem z mięsa mielonego, bakłażana, cukinii oraz pomidorów i zapiekłem z solidną porcją mozzarelli. W tym przepisie możecie wykorzystać również inny makaron; popularne conchiglioni lub canneloni sprawdzą się równie dobrze. Nie ma tutaj powodów, aby bardziej się rozpisywać, więc zapraszam do gotowania. 😉

Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym i warzywami Wydrukuj przepis Ilość porcji: 4-6 osób Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
  • 500 g dużych muszelek makaronowych lumaconi (można również użyć conchiglioni)
  • 500 g passaty
  • 400 g mielonego mięsa (może być wołowina, wieprzowina lub indyk)
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 duży bakłażan
  • 1 duża cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 peperoncino (ostra papryczka)
  • gałązka rozmarynu
  • duży chlust oliwy z oliwek
  • pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, następnie zahartuj w zimnej wodzie i odsącz na durszlaku.
  2. Bakłażana oraz cukinię pokrój w niedużą kostkę. Warzywa przełóż do osobnych misek i delikatnie posól. Odstaw na kwadrans, a kolejno odciśnij z nich wodę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć posiekany czosnek, pokrojone peperoncino oraz gałązkę rozmarynu. Smaż przez moment. Następnie wrzuć bakłażana, a po około 3 minutach cukinię.
  4. Gdy warzywa będą już miękkie, przesuń je na bok patelni i dodaj mięso mielone. Obsmaż je, aż zbrązowieje. Na sam koniec wszystko wymieszaj i wlej 200 ml passaty. Gotuj całość jeszcze przez moment i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Sos odstaw do przestudzenia.
  5. Jedną kulkę mozzarelli pokrój w małą kostkę i wymieszaj z sosem. Drugą kulkę zetrzyj na tartce.
  6. Pozostałą passatę dopraw solą i pieprzem. Wyłóż ją na spód naczynia żaroodpornego. Muszelki napełnij farszem i ułóż na pomidorach. Danie posyp serem mozzarella i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut i podawaj od razu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy