Majonezowa babka o smaku pomarańczowo-waniliowym z żurawiną
Na Wielkanoc szukam ciągle nowych przepisów. Zanim na stół podam ciasto, najpierw kilka dni wcześniej muszę przeprowadzić próbę generalną.
Fajną inspirację znalazłam na portalu Przepisy.pl. Bardzo zaciekawił mnie przepis, ponieważ babka jest wegańska, zawiera nasiona lnu, które świetnie zastępują jaja.
Ciasto robi się szybko. Nie trzeba uruchamiać miksera, a samo mieszanie trwa krótko.
Przygotuj:
Formę na babkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną okruszkami
Piekarnik nastaw na 180°C (góra-dół)
Składniki:
200 g majonezu wegańskiego
100 gram ksylitolu
20 g mielonego siemienia lnianego + 50 ml wody o temperaturze ok. 30 °C
sok z ½ pomarańczy
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
½ łyżeczki mielonej wanilii
15 ml oleju rzepakowego
100 g mąki orkiszowej
50 g mąki ryżowej
2 garście suszonej żurawiny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kandyzowanej pomarańczy
1 łyżka oleju z prażonych migdałów
Przygotowanie:
Posiekaj żurawinę. Otrzyj skórkę z dobrze umytej pomarańczy. Wyciśnij sok do szklanki. Mielone siemię lniane zalej letnią wodą i dobrze wymieszaj. Dodaj odpowiednią ilość majonezu, wlej sok z pomarańczy oraz skórkę, dodaj ksylitol, wanilię i wymieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie dodaj obie mąki. Wymieszaj. Wlej do formy i piecz ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli nie, dodaj jeszcze kilka minut. Wyjmij formę z pieca i odstaw do wystygnięcia na 10-15 minut. Wyjmij ciasto na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Teraz dekoruj według własnego uznania.
Ja swoją babkę udekorowałam polewą czekoladową, prażonymi płatkami migdałów, migdałami w gorzkiej czekoladzie, żurawiną, listkami melisy oraz skórką pomarańczową.