Lukrowane pierniczki z czekoladą

Lukrowane pierniczki z czekoladą
Zdjęcie - Lukrowane pierniczki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lukrowane pierniczki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lukrowane pierniczki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lukrowane pierniczki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lukrowane pierniczki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 125 ml płynnego miodu
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 35 g kwaśnej śmietany 18%
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 1 białko
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie

Czekoladę drobno siekamy.Wszystkie składniki ciasta siekamy lub rozdrabniamy za pomocą malaksera.

Lekko schładzamy, ale nie jest to niezbędne.

Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki.

Pieczemy w temp. 180ºC około 10-12 minut.

Studzimy.

Białko mieszamy na niskich obrotach miksera z cukrem pudrem i sokiem z cytryny około 10 minut. 

Dekorujemy wystudzone pierniczki.



Liczba porcji: ok. 60 sztuk

Czas przygotowania: 1 godzina 

Kategorie przepisów