Łotwa: Silke kazoka - sałatka śledziowa na różowo

Łotwa: Silke kazoka - sałatka śledziowa na różowo
Zdjęcie - Łotwa: Silke kazoka - sałatka śledziowa na różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis z październikowego numeru Mojego Gotowania.
Wyszło coś całkiem podobne do naszego śledzia pod pierzynką...
Bardzo lubię takie smaki :)

Składniki:

25 dkg majonezu
2 łyżki tartego chrzanu
sok z cytryny
pęczek koperku
sól, pieprz
2 średnie buraki
2 duże ziemniaki
2 marchwie
30 dkg śledzi matjasów
średnia cebula
jabłko
2 jajka na twardo
1/2 pęczka szczypiorku

Majonez wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Buraki, ziemniaki i marchew ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śledzie, cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę, wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na dno salaterki, posmarować częścią sosu i układać kolejno: ziemniaki, marchew i buraki, smarując każdą warstwę oraz wierzch sosem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na dobę. Przed podaniem posypać startymi na tarce jajkami i posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcie - Łotwa: Silke kazoka - sałatka śledziowa na różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łotwa: Silke kazoka - sałatka śledziowa na różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łotwa: Silke kazoka - sałatka śledziowa na różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów