Łotwa: Frikadelu - zupa z klopsikami mięsnymi
Ostatni przepis z październikowego numeru Mojego Gotowania.
Spodziewałam się czegoś lepszego :(
Ostatecznie doprawiłam zupę po swojemu ( na słodko-kwaśno) i wtedy była zjadliwa :)
Składniki:
5 dkg ryżu
2 duże ziemniaki
2-3 liście laurowe
sól
marchew
cebula
1/2 selera korzeniowego
olej
po pęczku natki pietruszki i koperku
30 dkg mięsa mielonego
jajko
ząbek czosnku
pieprz
śmietana 18%
Zagotować 3 litry wody, wsypać ryż i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, włożyć liście laurowe, posolić.
Marchew, cebulę i seler obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju. Natkę pietruszki i kopierek posiekać. Do mięsa dodać 1/3 posiekanych ziół, jajko i posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać ( ja dodałam jeszcze garść bułki tartej). Kiedy ryż już będzie prawie gotowy, dodać do garnka obsmażone warzywa. Łyżeczką formować kulki mięsne i wrzucać do wrzącej zupy, mieszając żeby się nie posklejały. Dodać resztę świeżych ziół i gotować aż klopsiki wypłyną na wierzch. Zestawić z ognia. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.