Łosoś w sosie żurawinowym

Łosoś w sosie żurawinowym
Zdjęcie - Łosoś w sosie żurawinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w sosie żurawinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 filety z łososia
  • 2 szalotki
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 100 ml porto
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 10 g masła
  • olej Kujawski tłoczony na zimno do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie Drobno posiekane szalotki podsmażamy przez około 5 minut na 2 łyżkach oleju Kujawskiego. Następnie dolewamy porto i gotujemy około 2 minut. Alkohol odparuje pozostawiając tylko aromat. Do garnka dodajemy bulion i żurawinę, którą gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy masło, sól i pieprz do smaku.


Filety z łososia bez skóry doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy na oleju Kujawskim z obu stron po 2 minuty.

Ciepłego łososia podajemy z sosem żurawinowym.



Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Kategorie przepisów