Łosoś w sosie cytrynowym z kaparami

Łosoś w sosie cytrynowym z kaparami
Zdjęcie - Łosoś w sosie cytrynowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w sosie cytrynowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w sosie cytrynowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 dzwonka z łososia (po ok. 220 g)
  • 6 łyżek oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 6 łyżek kaparów
  • 20 oliwek bez pestek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Łososia posolić i natrzeć olejem cytrynowo-bazyliowym (używam 4 łyżek oleju). Odstawić na 30 min do lodówki.


Kapary odsączyć, oliwki pokroić w plasterki. Na rozgrzanej patelni ułożyć łososia (dzwonka o grubości ok. 1,5 cm), smażyć po 5-6 min z każdej strony.


Pozostały olej smakowy rozgrzać na małej patelni, dodać kapary i oliwki. Podsmażyć chwilę, doprawić sokiem z cytryny. Na usmażonego łososia ułożyć cytrynowe kapary z oliwkami. Posypać koperkiem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.



Przepis pochodzi z shabbyeat.pl

Kategorie przepisów