Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
- ok 7 szt. zielonych szparagów
- 3 suszone pomidory
- ząbek czosnku
- 150 g świeżego łososia
- łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Szparagi umyć i osuszyć.
2. Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki.
3. Szparagi pokroić na 2 cm paski.
4. Suszone pomidory i czosnek drobno pokroić.
5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać czosnek i chwilkę podsmażyć ( nie rumienić ).
6. Dodać szparagi i suszone pomidory, podsmażyć ok 2 minut.
7. Łososia umyć i osuszyć. Doprawić sola i pieprzem.
8. Na patelnię , skórą do dołu, dodać łososia i smażyć po 3 min z każdej strony.
ZAPRASZAM NA FILM - łosoś smażony ze szparagami! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Szparagi
• kalorie: 23 • masa: 115 • białka: 2.53 • tłuszcze: 0.14 • węglowodany: 4.46
Pomidory suszone
• kalorie: 155 • masa: 60 • białka: 8.47 • tłuszcze: 1.78 • węglowodany: 33.46
Czosnek
• kalorie: 7 • masa: 5 • białka: 0.32 • tłuszcze: 0.03 • węglowodany: 1.65
Łosoś świeży
• kalorie: 191 • masa: 150 • białka: 30.75 • tłuszcze: 6.6 • węglowodany: 0
Olej rzepakowy - Kujawski
• kalorie: 90 • masa: 10 • białka: 0 • tłuszcze: 10 • węglowodany: 0
Podsumowanie:
• kalorie: 466 • masa: 340 g • białka: 42.06 g • tłuszcze: 18.55 g • węglowodany: 39.57 g