Łosoś marynowany w sosie z buraków

Łosoś marynowany w sosie z buraków
Zdjęcie - Łosoś marynowany w sosie z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś marynowany w sosie z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś marynowany w sosie z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś marynowany w sosie z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g surowego filetu z łososia
  • 4 buraki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 12 kromek pumpernikla
na majonez chrzanowy:
  • 1 jajko
  • 250 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Łososia myjemy, osuszamy. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obtaczamy łososia w wiórkach buraka, zawijamy w folię, układamy w głębokim naczyniu, obciążamy i wstawiamy do lodówki na 12 godz., usuwamy buraki.


W moździerzu ucieramy cukier, sól i czerwony pieprz, mieszanką nacieramy łososia, zawijamy w folię, obciążamy, marynujemy kolejne 12 godz.


Majonez:

W blenderze miksujemy jajko, ocet, szczyptę soli i cukru, partiami dolewamy olej. Kiedy majonez nabierze gęstej konsystencji, dodajemy chrzan, posiekany koperek i pieprz.


Za pomocą blendera rozcieramy pumpernikiel na drobne okruszki. Łososia odwijamy z folii, kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm, układamy na ziemi z pumpernikla, podajemy z majonezem.


Porada:

Olej należy dolewać do majonezu bardzo powoli, jeśli jednak pracujemy malakserem, można to robić znacznie szybciej.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com

Kategorie przepisów