Lody truskawkowo - pomarańczowe z foremki

Lody truskawkowo - pomarańczowe z foremki
Zdjęcie - Lody truskawkowo - pomarańczowe z foremki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lody, to najlepsza ochłoda na letnie upały. Zapraszam na wegańskie, bezmleczne lody o smku truskawkowo - pomarańczowym, pyszne i orzeźwiające. Lody są mrożone w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Bardzo proste, niskokalotyczne i bardzo zdrowe, ponieważ do przygotowania syropu zamiast cukru użyłam ksylitolu. Smak owoców w czystej postaci, a duet smakowy truskawka i pomarańcza super trafiony.

Zdjęcie - Lody truskawkowo - pomarańczowe z foremki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 8 foremek :

250-300 g truskawek
200 ml soku pomarańczowego
60-100 g ksylitolu lub cukru
100 ml wody
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
  • z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić
  • truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki.
  • sok pomarańczowy wymieszać z resztą syropu i wlać na zamarznięte truskawki. Zamrozić, przynajmniej 6 godzin, najlepiej przez całą noc
SMACZNEGO !

UWAGI : do lodów tylko dla dorosłych można dodać 1-2 łyżki likieru pomarańczowego

źródło " Meine Familie&Ich" Heft 5/2015

Zdjęcie - Lody truskawkowo - pomarańczowe z foremki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów