Lody truskawkowo - pomarańczowe z foremki
Lody, to najlepsza ochłoda na letnie upały. Zapraszam na wegańskie, bezmleczne lody o smku truskawkowo - pomarańczowym, pyszne i orzeźwiające. Lody są mrożone w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Bardzo proste, niskokalotyczne i bardzo zdrowe, ponieważ do przygotowania syropu zamiast cukru użyłam ksylitolu. Smak owoców w czystej postaci, a duet smakowy truskawka i pomarańcza super trafiony.
Składniki na 8 foremek :
250-300 g truskawek
200 ml soku pomarańczowego
60-100 g ksylitolu lub cukru
100 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić
- truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki.
- sok pomarańczowy wymieszać z resztą syropu i wlać na zamarznięte truskawki. Zamrozić, przynajmniej 6 godzin, najlepiej przez całą noc
UWAGI : do lodów tylko dla dorosłych można dodać 1-2 łyżki likieru pomarańczowego
źródło " Meine Familie&Ich" Heft 5/2015