Lody pistacjowe z pralinami

Lody pistacjowe z  pralinami

Truskawki to nie jedyny deser przewidziany na dzisiaj. Przygotowałam jeszcze pistacjowe lody, o których już od jakiegoś czasu marzyłam. Jest to przepis z Grecji i wierzcie, że jest przepyszny. Jestem fanką domowych lodów, uwielbiam pistacje, więc ten deser ma wszystko to co powoduje, że nie mogę się od niego oderwać. ;-)))

Zdjęcie - Lody pistacjowe z  pralinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pistacjowe lody z pralinami / 4 porcje

300 ml śmietany kremówki

150 g jogurtu greckiego

2 łyżki stołowe mleka

3-5 łyżek stołowych miodu, najlepiej greckiego ;-))

50 g niesolonych, obranych pistacji

ew. zielony barwnik

praliny pistacjowe:

75 g niesolonych, obranych pistacji

150 g cukru

olej do posmarowania blachy

Śmietanę, jogurt, miód, mleko wlewam do miski, mieszam. Wlewam kilka kropli zielonego barwnika spożywczego (nie miałam, więc nie dodałam), znów całość mieszam i przelewam do pojemnika, np. po lodach. Odkryty pojemnik wstawiam do zamrażarki na 1-2 godziny. Jak masa stężeje po bokach, to lody wyjmuję i mieszam z drobno pokruszonymi pistacjami. Znów wstawiam do zamrażarki na 2-3 godziny.

Blachę smaruję olejem. W rondelku rozpuszczam cukier, aż zmieni się w karmel (rozpuści się i nabierze jasnobrązowego koloru). Natychmiast rondelek zestawiam z ognia, szybko wsypuję do niego pistacje, mieszam i natychmiast wylewam na blachę. Szybko  rozprowadzam równo masę i zostawiam na godzinę do zastygnięcia.

Gdy chcę podać lody, to na pół godziny przed poczęstunkiem wyjmuję je z zamrażarki. Masę pralinową kruszę na kawałki i po nałożeniu pistacjowych kulek do pucharków posypuję lody pralinami. Mniam! :-))

Zdjęcie - Lody pistacjowe z  pralinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło - "Grecja" Susanna Tee wyd. Parragon

Zdjęcie - Lody pistacjowe z  pralinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów