Lody „Sezamowa Krówka”

Lody „Sezamowa Krówka”
Zdjęcie - Lody „Sezamowa Krówka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lody jeszcze nie pojawiły się na moim blogu, co nie znaczy, że ich nie lubię i nie zdarza mi się ich robić;D Te są wyjątkowe! Specyficzne w smaku, idealne dla wielbicieli chałwy, ale też kajmaku. No i osób nieposiadających maszynki do lodów. Pewnie jest bardzo przydatna, ale na razie jej nie mam;) Takie też są dobre. I przede wszystkim domowe, o smaku takim, jaki chcemy. Tym razem przypominającym krówki sezamowe i chałwę. Pyszne!
Kajmakowo-sezamowe
lody z ricottą
- 250g ricotty
- 100ml mleka
- 50g tahini
- 60g cukru pudru
- 3 łyżki likieru Baileys
- 60g masy krówkowej

Dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
Przelać do pudełka i schować do zamrażalnika.
W ciągu 2-3 godzin mrożenia miksować kilka razy
co ok. pół godziny, by rozbić większe kryształki lodu.
Podawać od razu lub przechowywać w zamrażalniku
i wyjmować na kilkanaście minut przed podaniem.

Czas przygotowania: 5 minut+mrożenie
Liczba gałek: 10
Kaloryczność jednej gałki: 125 kcal

Kategorie przepisów