Liomonkowe ciasto z migdałami i ricottą
To ciasto smakuje świetnie, od dawna nie jadłam tak pysznego wypieku. Jest bardzo delikatne z lekkim posmakiem limonki. Podałam je z borówkami oraz posypałam wiórkami kokosowymi.
Teraz, kiedy pogoda za oknem nie jest ciekawa, z pewnością poprawi humor :)
Liomonkowe ciasto z migdałami i ricottą
/tortownica 21 cm/
120g masła
250g zmielonych dokładnie migdałów
250g ricotty
200g białego cukru
1 laska wanilii
skórka starta na najmniejszych oczkach z 2 limonek
4 jajka
1 łyżka wiórków kokosowych
borówki
wiórki kokosowe
Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka i białka. Mikserem utrzeć masło i 100g (!) cukru. Dodać żółtka, ziarenka z laski wanilii i skórkę z limonek. Ucierać dalej. Dodać ricottę i migdały krótko miksując do połączenia się składników. Następnie ubić na sztywno białka. Dodawać resztę (100g) cukru w małych ilościach cały czas ubijając. Delikatnie i ostrożnie połączyć wcześniej przygotowaną masę z ubitymi białkami, należy uważać, aby nie uszkodzić piany.
Ciasto przełożyć do formy. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawić ciasto jeszcze na około 10 minut w piekarniku. Później wyjąć i ostudzić.
Podawać z borówkami oraz posypane ponownie wiórkami.
Smacznego!