Linguine z oliwkami, kaparami i anchois
Jeżeli przed umyciem garnka wycieracie resztki sosu kawałkiem chleba, to znaczy, że był on naprawdę dobry. W przypadku tego sosu było jeszcze poważniej. Z chlebem wyjadłam ostatnią porcję, choć miałam ją zostawić mężowi, który po pracy pojechał na basen. Rozumiem po kryjomu przed dziećmi wykradać z szafki wafelki w czekoladzie, ale o rzucanie się na sos z sardelami nie podejrzewałam samej siebie. No cóż, nie ukrywam, wyszedł dokładnie taki, jak lubię.
Są jednak dobre strony Króliczkowego postu. Mogę sobie poszaleć z daniami, na które zazwyczaj nie starcza miejsca w tygodniowym jadłospisie, który jak wiecie u nas musi zawierać kurczaka kurczakiem popchanego. Kurczakożerca na szczęście wie, gdzie w mieście dają pieczone udka, więc dokarmia się w czasie przerwy na lunch w pracy. Co więcej wspiera Króliczkę w jej postanowieniu (choć większość szkolnych koleżanek już się poddała) i zajada się warzywnymi obiadami z uśmiechem na twarzy. Oczywiście tylko wtedy, gdy zdąży wrócić, nim zjem mu jego porcję…
Sardele były niegdyś w Polsce całkiem popularne, a masło sardelowe to klasyk kuchni staropolskiej. Dziś rzadko znajdują zastosowanie wśród gospodyń gotujących „tradycyjnie”, za to trafiają na stół jako element dań południowych – na pizzy, w liguryjskiej pasta d’acciughe lub właśnie w sosie do makaronu. W Irlandii kojarzone są przede wszystkim z brytyjskią przystawką Scotch woodcock (kanapka z jajecznicą i sardelami), z daniami kuchni francuskiej (np. tapenadą czy cebulakiem pissaladière) oraz jako składnik oryginalnego sosu Worcestershire marki Lea & Perrins . Choć anchois nie jest bardzo popularne, w każdym większym sklepie dostaniemy je bez problemu, a naprawdę warto wypróbować, bo doskonale uzupełniają się z kaparami i oliwkami, by wspólnie stanowić wyjątową przyprawę dla sosu pomidorowego.
LINGUINE Z OLIWKAMI, KAPARAMI I ANCHOIS- linguine (ok. 300 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka anchois w oliwie (50 g)
- 150 g czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 450 g słodkich śliwkowych pomidorków typu mini-plum
- 3 łyżki oliwy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Anchois odcedzamy, a następnie kroimy fileciki na małe kawałki. Z oliwek usuwamy pestki i kroimy na cztery części, a odcedzone kapary przepłukujemy na siteczku. Pomidorki kroimy na połówki.
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy anchois i rozgniatamy je łyżką o brzeg rondla. Następnie dodajemy oliwki, kapary i pomidorki, doprawiamy pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 25 minut.
W miedzyczasie wstawiamy garnek osolonej wody. Gdy woda sie zgotuje, dodajemy makaron i gotujemy wg instrukcji (ok. 10 minut). Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy posypany natką pietruszki.
(przepis wg 1001 One Pot, Casseroles, Soups & Stews) Advertisements