Letnia zupa z ryżem i bobem
Latem często robię zupy z warzywami i ryżem, lekko przestudzone są idealne na gorące dni. W tej zupie ziemniaki zastąpiłam nasionami bobu i dodałam odrobinę kurkumy, co dodało potrawie wyrazistości. Zamiast bobu, często dodaję zielony groszek. Polecam:-)
Składniki
- 2 – 2,5 l bulionu
- 1/2 kalafiora, podzielonego no różyczki
- 2 mniejsze marchewki pokrojone w krążki
- 20-30 dkg ugotowanego i obranego ze skórki bobu
- 100 g ryżu
- 150 g śmietanki do zup
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 mała cebulka drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek, cebulkę, marchewkę, całość smażę 2-3 min. Dodaję kolendrę i kurkumę, smażę pół minuty. Dolewam bulion, dodaję ryż, całość gotuję 10 min. Dodaję kalafior i gotuję kolejne 10 min, na małym ogniu. Na koniec daję śmietankę i bób, doprowadzam do wrzenia i doprawiam zupę do smaku. Smacznego :-)