Letnia zupa z ryżem i bobem

Letnia zupa z ryżem i bobem

Latem często robię zupy z warzywami i ryżem, lekko przestudzone są idealne na gorące dni. W tej zupie ziemniaki zastąpiłam nasionami bobu i dodałam odrobinę kurkumy, co dodało potrawie wyrazistości. Zamiast bobu, często dodaję zielony groszek. Polecam:-)

Zdjęcie - Letnia zupa z ryżem i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 – 2,5 l bulionu
  • 1/2 kalafiora, podzielonego no różyczki
  • 2 mniejsze marchewki pokrojone w krążki
  • 20-30 dkg ugotowanego i obranego ze skórki bobu
  • 100 g ryżu
  • 150 g śmietanki do zup
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 mała cebulka drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek, cebulkę, marchewkę, całość smażę 2-3 min. Dodaję kolendrę i kurkumę, smażę pół minuty. Dolewam bulion, dodaję ryż, całość gotuję 10 min. Dodaję kalafior i gotuję kolejne 10 min, na małym ogniu. Na koniec daję śmietankę i bób, doprowadzam do wrzenia i doprawiam zupę do smaku. Smacznego :-)

Zdjęcie - Letnia zupa z ryżem i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów