Leśny mech z galaretką - najlepszy !
Leśny mech to ciasto, o których chyba już każdy słyszał i które zrobiło furorę zarówno w sieci, jak i na stołach!
Fantastyczny, zielony kolor, który odrazu kojarzy się z wiosenną trawą i promieniami słoneczka, którego tak bardzo wyczekujemy.
Podobnie jak ciasto Shrek, które już już kiedyś Wam pokazywałam.
Ciasto z dodatkiem szpinaku, który jest absolutnie niewyczuwalny przełożone fantastyczną, puszystą śmietanką.
U mnie wzbogacona dodatkową galaretką, która dodaje jej fantastycznego posmaku.
Góra obficie posypana owocami granatu.
To taka kropka nad I, która sprawia, ze Leśny Mech zyskuje wyjątkowego charakteru.
Gwarantuję , że ciasto zniknie w tempie błyskawicznym i każdy ( powtarzam: każdy ) z przyjemnością sięgnie po dokładkę.
SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 30 )
CIASTO:
* mąka pszenna – 3 szkl
* cukier – 1,5 szkl
* olej – 1,5 szkl
* jajka – 5 szt
* proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
* szpinak mrożony – 400 g
MASA:
* śmietana 36% – 500 ml
* śmietan-fix – 1 op
* cukier puder – 4 łyżki
* galaretka cytrynowa – 1 op
* galaretka agrestowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rozmrożony szpinak odsączamy.
Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 55-60 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty i jeden z nich drobno kruszymy.
MASA:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, odstawiamy do stężenia , a następnie kroimy w kostkę.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku, odstawiamy do lekkiego( ale nie całkowitego) stężenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem.
Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki.
Dekorujemy owocami granatu!
Smacznego!
A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też tutaj!
DRUKUJ: