Leśny gulasz z jelenia z grzybami

Leśny gulasz z jelenia z grzybami
Zdjęcie - Leśny gulasz z jelenia z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny gulasz z jelenia z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny gulasz z jelenia z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny gulasz z jelenia z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny gulasz z jelenia z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny gulasz z jelenia z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny gulasz z jelenia z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg mięsa z jelenia
  • 500 ml ciemnego piwa na miodzie
  • 40 ml oleju Kujawski z czosnkiem
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarnka ziela angielskie
  • 4 owoce jałowca
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie Mięso kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy do głębokiego naczynia. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ziele angielskie, roztrzaskane w moździerzu owoce jałowca, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy połową piwa, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy w marynacie na 12 godz.


Gdy mięso się zamarynuje, wyjmujemy je z aromatycznej zalewy i wraz z drobno posiekaną cebulką podsmażamy na Kujawskim z ziołami. Następnie usmażoną jeleninę wkładamy do sporego garnka, zalewamy pozostałą marynatą, dodajemy suszonych podgrzybków i dusimy ok. 2-3 godz. W razie potrzeby podlewamy pozostałym piwem.


Porada:

Gulasz możemy podać sam lub w towarzystwie ulubionej kaszy bądź ziemniaków. Warto przystroić go natką pietruszki.



Przepis pochodzi z www.aleglodomorek.blogspot.com

Kategorie przepisów