Lemoniada ogórkowa z miętą i limonką
W końcu tego lata czeka nas kilka ciepłych dni, więc czas na orzeźwiającą lemoniadę ogórkową z limonką oraz miętą! Próbowaliście już takiego połączenia? :) Obok lemoniady lawendowej to jedno z moich ulubionych. Nie tylko świetnie smakuje, ale także za sprawą ogórka i mięty wspaniale gasi pragnienie. W sezonie ogórkowym nie może jej zabraknąć! ;)
*
SKŁADNIKI
na ok. 1,5 l lemoniady
- 2 zielone ogórki (ok. 300 g)
- 5 limonek
- 50 g cukru lub 100 ml syropu cukrowego*
- garść listków świeżej mięty
- 1 l wody
- kostki lodu
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce. Kolejno przełóż je do kielicha blendera i zmiksuj na purée. Następnie przetrzyj przez sito. Wodę wymieszaj z cukrem lub syropem cukrowymi i dodaj ogórkowe purée. Z 3 limonek wyciśnij sok i przelej go do reszty płynu. Pozostałe 2 limonki pokrój na plastry i wrzuć je do lemoniady wraz z listkami mięty i kostkami lodu.
*Zamiast cukru lub syropu cukrowego możemy użyć również ksylitolu, erytrytolu, stewii, a także miodu, czy syropu z agawy.
*