Lemon pie – tarta cytrynowa z bezą włoską

Lemon pie – tarta cytrynowa z bezą włoską

 

Lemon pie, czyli tarta cytrynowa z bezą to popularne amerykańskie ciasto. Dotychczas przygotowałem je już na wiele różnych sposobów, ale ten przepis lubię chyba najbardziej. Połączenie lekko kwaskowej masy cytrynowej z chrupiącym ciastem i puszystą włoską bezą jest wprost doskonałe. Mimo że ciasto jest dość słodkie, to naprawdę trudno odmówić sobie sięgnięcia po następny kawałek.

Zwykle do lemon pie wykorzystywałem klasyczne kruche ciasto, ale kiedyś mignął mi australijski przepis, w którym zamiast części mąki dodaje się zmielonych na proszek płatków kukurydzianych. Powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania, bo ciasto wychodzi jeszcze smaczniejsze. Przede wszystkim jest cudownie chrupiące i fajnie chrzęści między zębami. Cytrynowe nadzienie do tarty przygotowałem według amerykańskiej receptury na key lime pie, czyli słynną limonkową tartę. Zamiast gotować cytrynowy budyń (lemon curd), przygotowuje się tutaj masę na bazie słodzonego mleka skondensowanego z sokiem z cytryn (oryginalnie limonek z Florydy) oraz żółtek. Nadzienie to jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga osobnego gotowania. Wystarczy wylać je na podpieczony spód i krótko zapiec ponownie. Masa ścina się wręcz natychmiastowo.

Na wystudzony krem cytrynowy można wyłożyć po prostu bitą śmietanę, albo włoską bezę. To świetny pomysł na wykorzystanie białek, pozostających po przygotowaniu cytrusowej masy. Beza włoska strukturą przypomina ciepłe lody i ma lekką chmurkową konsystencję. Dodatkowo charakterystycznego karmelowego smaku nadaje jej podpalenie palnikiem gazowym (lub zapieczenie krótko w piekarniku z opcją grillowania). Ta tarta cytrynowa smakuje naprawdę wyjątkowo, więc gorąco polecam Wam mój nowy przepis! Nie pożałujecie! 🙂

Zdjęcie - Lemon pie – tarta cytrynowa z bezą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lemon pie – tarta cytrynowa z bezą

Ilość porcji: 12

Składniki na Lemon pie:

Kruchy spód z płatkami kukurydzianymi:

  • 100 g płatków kukurydzianych (typu corn flakes)
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 125 g masła
  • szczypta soli

  Masa cytrynowa:

  • 4 żółtka
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 120 ml soku z cytryny (z 3-4 owoców)
  • 20 g skrobi (1 łyżka)

  Beza:

  • 4 białka
  • 300 g cukru (podzielonego na dwie porcje po 260 g i 40 g)
  • 60 ml wody

 

Jak przygotować Lemon pie?

Kruchy spód z płatkami kukurydzianymi

  1. Płatki kukurydziane zmiel blenderem na proszek. Wymieszaj z mąką, cukrem pudrem oraz solą.
  2. Do miski dodaj żółtko i posiekane zimne masło. Wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj 1 łyżkę zimnej wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw na 30 minut do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i przełóż do wysokiej (4-5 cm) formy na tartę o średnicy 26 cm lub tradycyjnej formy o średnicy 30 cm.
  4. Na wierzch ułóż papier do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut. Następnie zdejmij papier wraz z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut. Spód odstaw na chwilę do przestudzenia i przygotuj nadzienie. Zredukuj temperaturę w piecu do 180°C.

 

  Masa cytrynowa

  1. Mleko skondensowane przelej do miski, wlej sok wyciśnięty z cytryn, wbij żółtka i dodaj skrobię. Dokładnie wymieszaj.
  2. Masę przelej na podpieczony spód i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut w 180°C, aż masa zetnie się na środku. Następnie wyjmij, wystudź całkowicie, a później wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem przygotuj bezę.

 

  Beza włoska

  1. 260 g cukru przesyp do rondelka. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień i podgrzewaj, aż syrop osiągnie 118°C. W trakcie podgrzewania nie mieszaj zawartości garnka, można jedynie delikatnie przechylać naczynie.
  2. W tym czasie białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsypuj stopniowo 40 g cukru.
  3. Do ubitej bezy cienką strużką wlewaj gorący syrop, miksując cały czas na najwyższych obrotach. Po wlaniu syropu ubijaj jeszcze przez ok. 5 minut, aż beza będzie gęsta i lśniąca.
  4. Bezę wyłóż na schłodzoną tartę, łyżką uformuj chmurkowaty kształt, a następnie opal całość palnikiem gazowym. Tartę można również wstawić na 5 minut do piekarnika z opcją grill nastawioną na 200°C.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Spód na tartę do lemon pie przygotowałem według przepisu ze strony delicious.

Zdjęcie - Lemon pie – tarta cytrynowa z bezą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów