Lekkie placuszki łotewskie z jabłkami

Lekkie placuszki łotewskie z jabłkami
Zdjęcie - Lekkie placuszki łotewskie z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJakiś czas temu, zobaczyłam ciekawy przepis na łotewskie naleśniki, coś między naszymi naleśnikami i racuchami. Ciasto jest jednak dużo delikatniejsze, ponieważ jest w nim mniej mąki, a jabłka są dodane w formie wiórek. Z ciasta formowałam małe placki i smażyłam na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Podajemy jeszcze ciepłe, sprawdzą się na słodki deser dla maluchów, albo dodatek do obiadu. Podajemy z płynnym miodem akacjowym, syropem klonowym lub daktylowym ?

Zdjęcie - Lekkie placuszki łotewskie z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 3 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 250 ml kwaśnej śmietanki 
  • 125 ml mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 160 g mąki
  • 1 stołowa łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka starte na dużych oczkach na wiórki 
  • olej roślinny do smarowania patelni 
Do podania – miód, syrop klonowy lub daktylowy W wysokiej misce dokładnie ubijam żółtka, śmietanę, mleko, cukier i ocet. Można to zrobić za pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Dodaję mąkę i sodę, ponownie wszystko ubijam. Białka ubijam osobno ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciasta dodaję starte jabłka i pianę ubitą z białek. Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszam. Dno rozgrzanej patelni smaruję cienką warstwą oleju, łyżką nakładam porcje ciasta. Placuszki piekę z każdej strony na rumiano. Smacznego ?

Zdjęcie - Lekkie placuszki łotewskie z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów