Lekkie ciasto z jabłkami
Witam po wakacyjnej przerwie ! Myślami jeszcze jestem nad Bałtykiem, ale czas na mobilizację. O mobilizację nie trudno, ponieważ statystyki nie spadły tak, jak się tego spodziewałam i utrzymały się na bardzo przyzwoitym poziomie. Dziękuję !!!
Na długi weekend przygotowałam lekkie, niemal biszkoptowe ciasto z jabłkami. To drugi przepis ze starego bloga, który cieszył się dużą liczbą wejść. Lubię ciasta proste, które można przygotować z małej ilości składników. Polecam to ciasto na deser dla maluchów i do filiżanki kawy. Ja do przecieru z jabłek dodałam dwie brzoskwinie, wyszło bardzo smacznie :-)
Składniki na ciasto
- 5 dużych jaj w temp. pokojowej
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru
- 200 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu lub kardamonu
- szczypta soli
- łyżka masła
- 4 duże jabłka
- 2 brzoskwinie ( opcjonalnie )
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny