Lekkie ciasto tortowe na oleju

Lekkie ciasto tortowe na oleju

Zdjęcie - Lekkie ciasto tortowe na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smak tego ciasta niesamowicie podkręca ziołowy olej Kujawski z cytryną i bazylią 😍 Przyznam szczerze, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Przez ten dodatek ciasto jest lekkie i orzeźwiające 🍋

Składniki na lekkie ciasto tortowe na oleju:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g drobnego cukru
  • 40 ml oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 120 g białej czekolady
  • 350 g mascarpone

Nasączenie:

  • 120 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 40 g malin
  • 30 g białej czekolady z odrobiną śmietanki

Zdjęcie - Lekkie ciasto tortowe na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec lekkie ciasto tortowe na oleju?

Krem:

Zaczynamy od przygotowania bazy na krem.

Śmietankę mocno podgrzewamy, wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczania. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier. Następnie pojedynczo dodajemy żółtka oraz wlewamy olej Kujawski wariant “Cytryna i bazylia”.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy i całość mieszamy szpatułką.

Ciasto równomiernie wykładamy na dużą blachę piekarnikową i pieczemy przez ok. 17 min w temperaturze 170*C.

Po ostudzeniu kroimy na 3 równe kawałki.

Wszystkie składniki do nasączenia mieszamy ze sobą.

Do bazy na krem dodajemy mascarpone i ubijamy do powstania gęstej masy. Dzielimy na 3 części (2 równe i jedna mniejsza).

Pierwszy blat biszkoptu nasączamy i wykładamy część kremu. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność: nasączenie i krem. Posypujemy malinami i kładziemy ostatni blat biszkoptu. Rozsmarowujemy najmniejszą część kremu i wygładzamy.

Wierzch ciasta udekorowałam białą czekoladą z odrobiną różowego barwnika.

Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 7 godzin.

 

Liczba porcji: 18
Czas przygotowania: 1 dni
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów