Lekkie ciasto tortowe na oleju

Smak tego ciasta niesamowicie podkręca ziołowy olej Kujawski z cytryną i bazylią 😍 Przyznam szczerze, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Przez ten dodatek ciasto jest lekkie i orzeźwiające 🍋
Składniki na lekkie ciasto tortowe na oleju:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g drobnego cukru
- 40 ml oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 400 ml śmietanki 36%
- 120 g białej czekolady
- 350 g mascarpone
Nasączenie:
- 120 ml ciepłej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 40 g malin
- 30 g białej czekolady z odrobiną śmietanki
Jak upiec lekkie ciasto tortowe na oleju?
Krem:
Zaczynamy od przygotowania bazy na krem.
Śmietankę mocno podgrzewamy, wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczania. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier. Następnie pojedynczo dodajemy żółtka oraz wlewamy olej Kujawski wariant “Cytryna i bazylia”.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy i całość mieszamy szpatułką.
Ciasto równomiernie wykładamy na dużą blachę piekarnikową i pieczemy przez ok. 17 min w temperaturze 170*C.
Po ostudzeniu kroimy na 3 równe kawałki.
Wszystkie składniki do nasączenia mieszamy ze sobą.
Do bazy na krem dodajemy mascarpone i ubijamy do powstania gęstej masy. Dzielimy na 3 części (2 równe i jedna mniejsza).
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy i wykładamy część kremu. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność: nasączenie i krem. Posypujemy malinami i kładziemy ostatni blat biszkoptu. Rozsmarowujemy najmniejszą część kremu i wygładzamy.
Wierzch ciasta udekorowałam białą czekoladą z odrobiną różowego barwnika.
Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 7 godzin.
Liczba porcji: 18
Czas przygotowania: 1 dni
Stopień trudności: prosty przepis