Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami

Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami

Zdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosna ma dla mnie zapach koperku. Uwielbiam dodawać go do wszelkich dań z nowalijkami. Dziś koperkiem pachnie lekka zupa warzywna z delikatnymi, rybnymi pulpecikami.

Zdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ugotowania wywaru użyłam włoszczyzny, na koniec zaś dodałam do zupy pokrojone zielone szparagi oraz klopsiki rybne.

Zdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pulpeciki robi się bardzo łatwo. Rybę wystarczy zmiksować, doprawić wspomnianym koperkiem i dymką, a następnie ugotować w wywarze warzywnym. Z proporcji uzyskacie ok. 20 klopsików czyli porcję zupy dla 4 osób.

Zdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekka zupa warzywna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Obrane warzywa z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, kilku ziarenek pieprzu i soli zalej wodą (ok. 2,5 litra) i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut.

Rybę zmiksuj z koperkiem, dymką i bułką tartą na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.

Z zupy wyjmij warzywa, by w garnku pozostał tylko wywar. Dłonie posmaruj lekko olejem i formuj pulpeciki, z łyżeczki masy każdy. Wkładaj je na lekko gotujący się wywar i gotuj ok. 5 minut wraz z pokrojonymi szparagami (bez dolnej, zdrewniałej części). Do zupy włóż z powrotem pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Podawaj z koperkiem.

Kategorie przepisów