Lekka sałatka z miodowym dressingiem
Kompozycja mięsa i warzyw w formie lekkiej sałatki to najlepsze co może być. Dla mnie może to być obiad, przekąska w ciągu dnia ale najczęściej praktykuję takie sałatki na kolację. Istotną sprawą jest tu sos. Mój ulubiony to ten z octem balsamicznym i miodem. Genialnie komponuje się z pomidorami. Polecam wszystkim.
Składniki:
- 1 filet wędzony z kurczaka
- garść mieszanki sałat
- kilka pomidorków koktajlowych (użyłam daktylowych-są genialne)
- 1 mała czerwona cebula
- kilka czarnych oliwek
- 1 krążek sera camembert
Składniki na dressing:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy
- sól pieprz
Składniki dressingu wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na talerzu ułożyć sałatę. Dodać pokrojone mięso, oliwki, pomidory, krążki cebuli oraz ser pokrojony w kostkę. Polać sałatkę przygotowanym dressingiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)