Legumina z ryżu z jabłkami
Rice Pudding with Apples
Składniki:
10 dag ryżu
700 ml mleka
sól
1 laska wanilii
2 jajka
2 łyżki cukru
4 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonui cukru
Wykonanie:
Mleko zagotować z solą, wsypać ryż i gotować na małym ogniu 30 minut. Rozklejony ryż przestudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Skropić cytryną. Żółtka utrzeć z cukrem, ziarenkami wanilii i wymieszać z ryżem. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ryżem. Na dno wysmarowanych masłem naczyń żaroodpornych nałożyć warstwę ryżu, plastry jabłek, przykryć ryżem i na wierzchu ułożyć plastry jabłek. Skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem.
Zapiekać przez 20 minut w temp.200 stopni.