Legumina z ryżu z jabłkami

Legumina z ryżu z jabłkami


Rice Pudding with Apples
Zdjęcie - Legumina z ryżu z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Legumina z ryżu z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

10 dag ryżu

700 ml mleka

sól

1 laska wanilii

2 jajka

2 łyżki cukru

4 jabłka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonui cukru 

Wykonanie:

Mleko zagotować z solą, wsypać ryż i gotować na małym ogniu 30 minut. Rozklejony ryż przestudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Skropić cytryną. Żółtka utrzeć z cukrem, ziarenkami wanilii i wymieszać z ryżem. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ryżem. Na dno wysmarowanych masłem naczyń żaroodpornych nałożyć warstwę ryżu, plastry jabłek, przykryć ryżem i na wierzchu ułożyć plastry jabłek. Skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem.
Zapiekać przez 20 minut w temp.200 stopni.

Kategorie przepisów