Leczo z cukinią, papryką, pieczarkami i kiełbasą

Leczo z cukinią, papryką, pieczarkami i kiełbasą

Zdjęcie - Leczo z cukinią, papryką, pieczarkami i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na powitanie jesieni. Coś ciepłego, sytego, domowego. Nic tylko zawinąć się w koc i podjadać w coraz chłodniejsze wieczory :)
Leczo klasyczne, na mięsku. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata. Tu moja ulubiona wersja, czyli papryka, cukinia, pieczarki, cebulka i kiełbasa.

Składniki na leczo:

  • 6 papryk (2 czerwone, 2 zielone, 2 żółte)
  • 2 średnie cukinie
  • pół kg pieczarek
  • pół kg pomidorów, krojonych, bez skórki
  • 4 duże cebule
  • 2 długie laski kiełbasy, np. podwawelskiej
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • płaska łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia


Cebulę na leczo pokroić w grubą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę lekko podsmażyć, po czym dodać do niej pieczarki i przesmażyć całość.
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę (na niedużej ilości oleju).
Cukinię obrać ze skóry, wydrążyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć ją do dużego garnka z małą ilością wody, już wrzącej, i prażyć ją przez chwilę. Kiedy już będzie miękka dodać pomidory. Gotować całość aż pomidory zmiękną, po czym dodać podsmażone pieczarki z cebulą, podsmażoną kiełbasę oraz paprykę pokrojoną na kawałki. Doprawić papryką w proszku oraz solą i pieprzem. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać, raz jeszcze zagotować i trzymać na małym ogniu kolejne 5-10 minut. Gotowe :)

Zdjęcie - Leczo z cukinią, papryką, pieczarkami i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów