Leczo meksykańskie z chorizo

Leczo meksykańskie z chorizo
Zdjęcie - Leczo meksykańskie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo meksykańskie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo meksykańskie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo meksykańskie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo meksykańskie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo meksykańskie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo meksykańskie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo meksykańskie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo meksykańskie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo meksykańskie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1½ kg pomidorów
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 280 g kukurydzy z puszki
  • 230 g czerwonej papryki
  • 230 g żółtej papryki
  • 230 g pomarańczowej papryki
  • 225 g kiełbasy chorizo
  • 140 g awokado (1 szt.)
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 4 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 owoc kardamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta płatków chilli
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

W rondlu rozgrzewamy olej Kujawski z ziołami i podsmażamy plasterki kiełbasy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy całość, aż cebula zmięknie.


Na suchej patelni prażymy ziele angielskie i kardamon. Kiedy zaczną uwalniać aromat, przekładamy do moździerza razem z cynamonem, wędzoną papryką, płatkami chilli i ucieramy na pył. Przyprawy dodajemy do podsmażonej cebuli, chwilę smażymy.


Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. Papryki kroimy w większą kostkę. Pomidory i papryki dorzucamy do rondla z cebulą i chorizo, chwilę smażymy.


Dolewamy przecier i koncentrat pomidorowy, przykrywamy i dusimy przez 15 min., aż papryka zmięknie. Na koniec wrzucamy odcedzoną kukurydzę i dokładnie wypłukaną z zalewy fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Leczo podajemy z kawałkami awokado i chlebem.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów