Lasagne ze szpinakiem

Uwielbiam szpinak i musze przyznać, że lasgne ze szpinakiem to najlepsze danie ze szpinakiem jakie kiedykolwiek jadłam! Jej przygotowanie wymaga odrobiny czasu, ale smak całkowicie to wynagradza! Pyszna, lżejsza alternatywa dla klasycznej, mięsnej wersji lasagne. Do jej przygotowania używam szpinaku mrożonego, ważne jest, żeby dobrze odparował, nie może być zbyt mokry, smażcie go odpowiednio długo i często mieszajcie. Jeśli nie przepadacie za gorgonzolą możecie ten ser zamienić na fetę. Lasagne ze szpinakiem doskonale smakuje również odgrzana w piekarniku na drugi dzień, bardzo polecam :).
Pin Print
Lasagne ze szpinakiem
Porcje 4
Składniki na lasagne ze szpinakiem:
- 15 płatów lasagne
- 1 kg mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g sera gorgonzola
- 200 g sera mozzarella
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sos beszamelowy :
- 500 ml mleka
- 2 czubate łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Jak przygotować lasagne ze szpinakiem?
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek , smażyć chwile razem, wrzucić szpinak. Gotować na małym ogniu, często mieszając aż szpinak się rozmrozi i odparuje. Doprawić go solą, małą szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej oraz sokiem z cytryny.
- Przygotować sos beszamelowy : na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać trzepaczka rózgową aż składniki się połączą. Wówczas małym strumieniem wlewać mleko, jednocześnie cały czas energicznie mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Często mieszając doprowadzić do zagotowania, odstawić.
- Zagotować garnek z osoloną wodą.
- Ser gorgonzola pokruszyć, mozzarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Dno naczynia do zapiekania posmarować 3 łyżkami sosu beszamelowego. Następnie ułożyć 3 płaty makaronu do lasagne. Makaron podgotowujemy wcześniej przez 1-2 minuty. Makaron smarujemy 3 łyżkami sosu beszamelowego. Szpinak dzielimy na 4 równe części. Jedną część rozkładamy na pierwszej warstwie makaronu z sosem. Następnie posypujemy ¼ gorgonzoli i odrobiną mozzarelli. Na serze układamy 3 płaty makaronu lasagne i powtarzamy pozostałe kroki. Układamy w ten sposób 4 warstwy makaronu, sosu, szpinaku i sera. Po ułożeniu ostatniej warstwy układamy makaron, smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy resztą mozzarelli. Lasagne ze szpinakiem pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Jeśli ser zacznie się zbyt mocno przypiekać, zapiekankę należy przykryć kawałkiem folii aluminiowej.