Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem
Dziś przedstawiam przepis na szybką lasagne ze świeżym łososiem w sosie z serka śmietankowego, szpinakiem i sporą ilością mozzarelli i parmezanu. Jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu niż jej tradycyjny odpowiednik, a gdy zakupimy jeszcze makaron lasagne, który można użyć bez podgotowania to jeszcze bardziej można skrócić czas przygotowania. Sama lasagne jest pyszna i na pewno przypadanie do gustu wszystkim fanom łososia. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem
(4 – 6 porcji)
Składniki:
- 500 g świeżego szpinaku
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 200 g serka śmietankowego
- 400 g świeżego łososia, bez skóry, pokrojonego w grubą kostkę
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 pomidory pokrojone w plastry
- 9 podgotowanych płatów lasagne
- 100 g mozzarelli startej na tarce
- 100 g parmezanu startego na tarce
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulkę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek i szpinak i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- W rondelku podgrzej mleko, dodaj do niego serek śmietankowy i wymieszaj. Następnie dodaj do rondelka łososia, tymianek, doprowadź do wrzenia i dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 3-4 łyżki sosu z łososiem i ułóż na nim 3 płaty lasagne. Na nie wyłóż 1/3 plastrów pomidora, 1/3 szpinaku, 1/3 sosu z łososiem i posyp 1/2 mozzarelli i parmezanu. Powtórz te kroki z resztą składników.
- Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz 40 minut.
Smacznego!
English version
Salmon and spinach lasagne
(4-6 servings)
Ingredients:
- 500 g fresh spinach
- 1 onion, cut into small dice
- 2 tablespoons oil
- 1 clove garlic, minced
- 200 g of cream cheese
- 400 g fresh salmon, skinless, cut into cubes
- 1 tablespoon fresh thyme leaves
- salt and pepper
- pinch of nutmeg
- 4 tomatoes, sliced
- 9 pre-cooked lasagne sheets
- 100 g of grated mozzarella cheese
- 100 g grated Parmesan cheese
Preparation:
- In a large skillet, heat the oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the garlic and spinach and cook covered for about 5 minutes. Sprinkle with salt and pepper.
- In a saucepan, heat the milk, add the cream cheese and mix. Next add salmon, thyme, bring to the boil and season with salt, pepper and nutmeg. Set aside.
- At the bottom of a casserole dish spread 3-4 tablespoons od sauce and line the base with one-third of the lasagne sheets. Top with one third of tomato slices, 1/3 spinach, 1/3 sauce with salmon and sprinkle with 1/3 of mozzarella and Parmesan cheese. Repeat these steps with the rest of the ingredients.
- Place the dish in the preheated to 180 ° C oven and bake for 40 minutes.
Enjoy!