Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami

Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami

Zdjęcie - Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyobraź sobie, że z dobrego, kremowego jogurtu greckiego zabierasz cały płyn. Tym sposobem właśnie powstaje „labneh”- domowy serek jogurtowy o skoncentrowanym, kremowym smaku.

Zdjęcie - Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jogurt wystarczy zawinąć w gęstą gazę i odstawić do lodówki by powoli sobie „kapał”. Jeśli chcesz tylko trochę zagęścić jogurt, wystarczy odstawić go na 2-4 godziny. Możesz jednak pokusić się o nawet 2-3 dniowe odsączanie i otrzymasz wtedy naprawdę zwarty serek, jaki nadaje się nawet do marynowania (jak feta, w oliwie i ziołach). Świetny jest po prostu rozsmarowany na grzance, podany jako baza do greckich tzatziki czy nawet do przygotowania sernika.

Zdjęcie - Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój „labneh” spędził w lodówce ok. doby, był więc kremowy, idealny do przygotowania orzeźwiającego, letniego deseru z dodatkiem truskawek, miodu i pistacji. W prostocie siła!

Zdjęcie - Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 3 porcje.

Składniki:
  • jogurt grecki - 1 opakowanie
  • truskawki - ok. 200 g
  • miód - 3 łyżki- do smaku
  • pistacje - ok. 3 łyżki (pistacje nie solone :)
  • woda różana/ z kwiatów pomarańczy - kilka kropli, opcjonalnie
Przygotowanie:

Przygotuj płachtę gazy, złóż ją co najmniej 2 razy, aby była na tyle gęsta, by jogurt przez nią nie przeciekł. Na środek nałóż jogurt i zawiń u góry (np. sznurkiem) tworząc mały woreczek. Woreczek z jogurtem zawieś nad pojemnikiem, w którym zbierać się będzie płyn. Najwygodniej wykorzystać patyczek/długopis;)/łyżkę na tyle długą, żeby bez problemu oparła się na wierzchu pojemnika (patrz: zdjęcie), na jej środku przywiąż woreczek z gazą, niech swobodnie zwisa w głąb pojemnika. Wierzch lekko okryj folią spożywczą i wstaw  do lodówki.

Po kilku godzinach/dnia, wyjmij serek. jest gotowy do podania.

Rozłóż serek do miseczek. Na wierzchu ułóż posiekane truskawki, polej płynnym miodem, posyp pistacjami.

Jeśli lubisz egzotyczne smaki, deser skropić możesz wodą z kwiatów pomarańczy lub wodą różaną. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów