Kwiecista cukinia z krewetkami.

Kwiecista cukinia z krewetkami.


Stuffed zucchini flowers with shrimp.
Zdjęcie - Kwiecista cukinia z krewetkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie ma ich dużo, bo sąsiadka słabo o nie dbała, ale na jeden mały obiadek wystarczyło. Zdjęcie - Kwiecista cukinia z krewetkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: cukinie z kwiatami

3 łyżki serka twarogowego

1 łyżka bazylii

1 łyżka śmietany gęstej 18%

sól,

pieprz

100 g krewetek koktajlowych

sos chilli

imbir

czosnek

Wykonanie. Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami. Zdjęcie - Kwiecista cukinia z krewetkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blanszować przez 15 sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo młodziutkie, ten etap pominąłem. Cukinie nakroiłem wzdłuż w plastry. Serek wymieszać z posiekaną bazylią, doprawić solą i pieprzem. Nadziać kwiaty cukinii. Dno naczynia żaroodpornego posmarować dosyć grubo masłem. Ułożyć cukinie,wlać trochę wody ,skropić oliwą arachidową , posypać solą morską i pieprzem. Naczynie przykryć i piec w temp. 180 stop.15 minut. Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni.

Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale pasują mule gotowane w winie.

Kategorie przepisów