Kwiecista cukinia z krewetkami.
Stuffed zucchini flowers with shrimp.
Nie ma ich dużo, bo sąsiadka słabo o nie dbała, ale na jeden mały obiadek wystarczyło.
Składniki: cukinie z kwiatami
3 łyżki serka twarogowego
1 łyżka bazylii
1 łyżka śmietany gęstej 18%
sól,
pieprz
100 g krewetek koktajlowych
sos chilli
imbir
czosnek
Wykonanie. Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami.
Blanszować przez 15 sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo młodziutkie, ten etap pominąłem. Cukinie nakroiłem wzdłuż w plastry. Serek wymieszać z posiekaną bazylią, doprawić solą i pieprzem. Nadziać kwiaty cukinii. Dno naczynia żaroodpornego posmarować dosyć grubo masłem. Ułożyć cukinie,wlać trochę wody ,skropić oliwą arachidową , posypać solą morską i pieprzem. Naczynie przykryć i piec w temp. 180 stop.15 minut. Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni.
Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale pasują mule gotowane w winie.