Kutia ze smażoną pomarańczą

Kutia ze smażoną pomarańczą
Zdjęcie - Kutia ze smażoną pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kutia ze smażoną pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kutia ze smażoną pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kutia ze smażoną pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kutia ze smażoną pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g pszenicy na kutię
  • 200 g mielonego maku
  • 125 ml miodu
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 50 g blanszowanych migdałów
  • 50 g mieszanki keksowej
  • 1 pomarańcza (ok. 250 g)
Przygotowanie

Pszenicę gotujemy do miękkości. Następnie przelewamy zimną wodą i osączamy.

Na połowie oleju przesmażamy mak i bakalie razem z miodem. Studzimy.

Pomarańczę dokładnie szorujemy i kroimy w półplasterki.

Na reszcie oleju smażymy pomarańczę. Gdy zacznie wiotczeć, dodajemy ją do maku razem z pszenicą i mieszamy. 

Podajemy.



Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut 

Kategorie przepisów