Kuskus z zielonym groszkiem
Kuskus należy do kasz, które w mgnieniu oka można przygotować. Wystarczy zalać ciepłym bulionem lub przegotowaną wodą. Z różnymi dodatkami czy to bakalie i owoce, czy groszek, jarmuż , jajko stwożymy szybką przekąskę na słodko lub na słono. Jak kto lubi.
Dziś przedstawiam Wam przepis, który zaczerpnęłam z bloga Marty Dymek na marokański kuskus z groszkiem, żurawiną i dresingiem z cytryną oraz curry. To pąłączenie składników bardzo przypadło mi do gustu i myślę, że nie raz je przygotuję.
Porcja dla 3 osób
Składniki:
Kuskus zalewamy bulionem, odstawiamy pod przykryciem na 4 minuty pod przykryciem. W miseczce mieszamy składniki sosu. Do gotowego kuskusu dodajemy składniki, posiekaną miętę, całość polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Zjadamy ze smakiem.
Porcja dla 3 osób
Składniki:
- szklanka kuskusu,
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub gorącej wody,
- garść żurawiny lub rodzynek,
- 1,5 szklanki zielonego groszku,
- sól, pieprz,
- pęczek mięty,
- 2 łyżki dowolnych orzeszków,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- pół łyżeczki kuminu lub carry,
- szczypta chilli
Kuskus zalewamy bulionem, odstawiamy pod przykryciem na 4 minuty pod przykryciem. W miseczce mieszamy składniki sosu. Do gotowego kuskusu dodajemy składniki, posiekaną miętę, całość polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Zjadamy ze smakiem.