Kuskus z chorizo i wędzonym twarogiem
Szukasz szybkiego przepisu na bazie kuskusu? Proponuję Ci kuskus z pikantną kiełbasą chorizo, pomidorami i wędzonym twarogiem.
Ja bardzo lubię wykorzystywać wędzony twaróg właśnie jako dodatek do dań na ciepło. Moim zdaniem fajnie tutaj pasuje.
Składniki na kuskus z chorizo i wędzonym twarogiem:
- 1 szkl. kuskusu
- 120 g chorizo
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 3/4 szkl. bulionu + bulion do zalania kuskusu
- kawałek wędzonego twarogu
- dymka
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 łyżeczka masła
Jak zrobić kuskus z chorizo i wędzonym twarogiem?
Kuskus zalewamy bulionem do przykrycia (u mnie około 1 szklanka). Odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut.
Chorizo kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, zalewamy na 2-3 minuty wrzątkiem, po czym zdejmujemy skórkę i kroimy w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i przez chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Dokładamy czosnek i chorizo. Smażymy dalej na niewielkim ogniu, aż chorizo nieco się zarumieni (jeśli wytopi się z niego sporo tłuszczu, a może tak się stać, gdy będzie się mocno smażyć, można go zebrać/odlać; u mnie nie było takiej potrzeby). Po chwili dokładamy pomidory i smażymy jeszcze chwilę, aż niemalże całe się rozpadną. Na koniec wlewamy bulion, chwilę gotujemy. Dodajemy masło oraz kuskus. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy posypane pokruszonym twarogiem oraz posiekaną dymką.