Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką
Pogoda na weekend zapowiada się wspaniale! Co z tym fantem zamierzacie zrobić? Ja na przykład udaję się do ogrodu na wielkie grillowanie i zamierzam upiec takie oto szaszłyki! Może i Wy do mnie dołączycie? Proponuję Wam kruche i delikatne mięso z kurczaka, zanurzone uprzednio w ziołowej marynacie i nabite na patyk wraz ze słodkim i soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie! To co? Mam rozumieć, że do zobaczenia na grillu? ;)
Marynata:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie składniki na marynatę po prostu wymieszaj ze sobą.
Szaszłyki (na ok. 20 sztuk):
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 świeży ananas
- 3 czerwone papryki
- 6 czerwonych cebul
- garść siekanej kolendry lub pietruszki
- patyczki do szaszłyków
Piersi umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój w dużą kostkę. Wsyp je do dużej miski, dodaj marynatę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
Ananasa obierz i również pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, przekrój na ćwiartki i pooddzielaj poszczególne warstwy.
Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno paprykę, mięso, cebulę i ananasa.
Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200°C i piecz przez taki sam czas. Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry. Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką.
Słodki sos chili:
- 200 ml wody
- 50 ml octu ryżowego
- 125 g cukru
- 3 duże papryczki chili
- sok z ½ limonki
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno starte
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- szczypta soli
W rondlu zagotuj wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki i gotuj je przez 5-7 minut. Następnie dodaj imbir, sól i czosnek.
Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne.
W szklance rozrób mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody. Wlej do rondla i dokładnie wymieszaj. Wstaw ponownie na ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny. Odstaw do wystudzenia. Sos najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej.
Domowy ketchup:
- 500 ml pasty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 mała papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki kuminu
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę oraz cukier.
Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i zmiksuj blenderem na gładko. Odstaw do wystudzenia.
Dip jogurtowo-serowy z kolendrą:
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 100 g białego sera
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
- 1/2 zielonego ogórka
Ogórka obierz i zetrzyj na tartce zaś czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj, aż powstanie sos.