Kurczak z brzoskwiniami w kremowym sosie

Dzisiejsza propozycja to świetna opcja na smaczny i szybki obiad.
Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest więc to świetna opcja na obiad w środku tygodnia. Jedyne co należy zrobić, to pokroić cebulę, brzoskwinie oraz kurczaka, a następnie wszystko podsmażyć, dodając pod koniec serek mascarpone zmieszany z żółtkami. Równolegle należy ugotować ryż. I tyle 🙂
A jak smakuje? Jeśli jesteście fanami połączeń mięsa z owocami, a także lubicie słodko-pikantne smaki, ta propozycja powinna podbić wasze kubki smakowe.
Niby delikatny, słodki sos po chwili pozostawia na języku odrobinę pikanterii. Jest wprost stworzony do tego, by podać go z ryżem.
Ilość poszczególnych przypraw można oczywiście dostosować wg własnych preferencji.
Składniki na kurczaka z brzoskwiniami w kremowym sosie:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500g)
- 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
- 1 duża cebula
- około 200 g mascarpone
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. wody lub syropu z brzoskwiń
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- płatki chili
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej/oliwa
Jak zrobić kurczak z brzoskwiniami w kremowym sosie?
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w kostkę.
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, przyprawą curry oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju, mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurczaka. Smażymy dalej, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso straci różowy kolor, dodajemy pokrojone brzoskwinie.
Mascarpone delikatnie łączymy z żółtkami oraz wodą lub słodkim syropem z brzoskwiń. Dodajemy na patelnię. Moc palnika nieznacznie zmniejszamy i smażymy, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz szczyptą (!) płatków chili lub mielonej ostrej papryki.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
Poniżej robione innym razem 🙂
Inspiracja