Kurczak z bazyliowo-parmezanową kruszonką
To mój pomysł na wykorzystanie małych kawałków piersi kurczęcia (choć naturalnie i duże się nadadzą!), alternatywa dla „paluszków z kurczaka” i innych mu podobnych, smażonych porcji. W tym przepisie mięso pieczemy, a wierzch pokrywamy chrupiącą panierką.
Do zrobienia „posypki” użyłam dobrego chleba żytniego, oliwy, listków świeżej bazylii i parmezanu. Cała kuchnia pachniała jak włoska trattoria! :)
Kurczak z bazyliowo-parmezanową kruszonką Składniki- pierś kurczaka - 1 szt
- chleb żytni - 1 kromka
- oliwa - 1-2 łyżki
- bazylia - ok. 6 listków
- parmezan - 3 łyżki, tarty
- sól, pieprz - do smaku
Pierś kurczaka pokrój na paski, przypraw pieprzem i odrobiną soli, ułóż na blaszce do pieczenia.
Chleb zmiksuj z bazylią, oliwą i parmezanem, aż otrzymasz "kruszonkę". Ułóż ją na wierzchu porcji mięsa. Piecz ok. 15-20 minut w temp. 180 oC (czas zależny od wielkości porcji). Na ostanie minuty pieczenia możesz włączyć funkcję grilla, aby dodatkowo przyrumienić wierzch.