Kurczak z bazyliowo-parmezanową kruszonką

Kurczak z bazyliowo-parmezanową kruszonką

Zdjęcie - Kurczak z bazyliowo-parmezanową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To mój pomysł na wykorzystanie małych kawałków piersi kurczęcia (choć naturalnie i duże się nadadzą!), alternatywa dla „paluszków z kurczaka” i innych mu podobnych, smażonych porcji. W tym przepisie mięso pieczemy, a wierzch pokrywamy chrupiącą panierką.

Zdjęcie - Kurczak z bazyliowo-parmezanową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do zrobienia „posypki” użyłam dobrego chleba żytniego, oliwy, listków świeżej bazylii i parmezanu. Cała kuchnia pachniała jak włoska trattoria! :)

Zdjęcie - Kurczak z bazyliowo-parmezanową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak z bazyliowo-parmezanową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kurczak z bazyliowo-parmezanową kruszonką

Agata, 18 czerwca 2014

Zdjęcie - Kurczak z bazyliowo-parmezanową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Pierś kurczaka pokrój na paski, przypraw pieprzem i odrobiną soli, ułóż na blaszce do pieczenia.

Chleb zmiksuj z bazylią, oliwą i parmezanem, aż otrzymasz "kruszonkę". Ułóż ją na wierzchu porcji mięsa. Piecz ok. 15-20 minut w temp. 180 oC (czas zależny od wielkości porcji). Na ostanie minuty pieczenia możesz włączyć funkcję grilla, aby dodatkowo przyrumienić wierzch.

Kategorie przepisów