Kurczak w papilotach z warzywami i mozzarellą

Kurczak w papilotach z warzywami i mozzarellą

Zdjęcie - Kurczak w papilotach z warzywami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pogoda dopisuje, więc jeśli planujecie grilla, to koniecznie wypróbujcie olej Kujawski z ziołami! Do wyboru jest aż 8 wariantów smakowych, które świetnie sprawdzą się jako marynata do mięs czy warzyw – na pewno znajdziecie coś dla siebie:)

Ja dzisiaj przygotowałam kurczaka z warzywami zapiekanego pod mozzarellą w papilotach, a do tego błyskawiczną sałatka ze słodką brzoskwinią i ostrym serem.

Składniki na kurczaka w papilotach z warzywami i mozzarellą:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki pomarańczowej 
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1-3 łyżka oleju Kujawski z ziołami “Rozmaryn, bazylia, oregano”
  • sól i pieprz
  • 100-150 g mozzarelli

Sałatka z brzoskwiniami:

  • 2 -3 garście rukoli
  • 1-2 brzoskwinie
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Rozmaryn, bazylia, oregano”
  • świeżo mielony pieprz

Zdjęcie - Kurczak w papilotach z warzywami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie kurczaka w papilotach z warzywami i mozzarellą:

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy przez ok. 5 minut. Resztę warzyw i mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i olejem Kujawskim z ziołami. Możecie wybrać swój wariant, ja użyłam oleju z rozmarynem, bazylią i oregano. Dzięki niemu nie musiałam używać dodatkowych przypraw.

Mięso i warzywa układamy w papilotach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C w trybie “góra/dół” na ok. 20-25 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i na wierzch papilotów dodajemy mozzarellę.

Kurczaka w papilotach z warzywami pod mozzarellą zapiekamy jeszcze pod górną grzałką piekarnika, aż ser się zapiecze.

Danie podajemy z sałatką z brzoskwiniami i ostrym serem.

Zdjęcie - Kurczak w papilotach z warzywami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Porada:Jak przygotowac papiloty:

  1. Wytnij kwadratowy kawałek pergaminu lub folii aluminiowej.
  2. Ułóż na środku mięso i warzywa.
  3. Złóż arkusz na pół i szczelnie zawiń brzegi, tworząc zamkniętą kieszonkę.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Poziom trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów