Kurczak w papilotach z warzywami i mozzarellą
Pogoda dopisuje, więc jeśli planujecie grilla, to koniecznie wypróbujcie olej Kujawski z ziołami! Do wyboru jest aż 8 wariantów smakowych, które świetnie sprawdzą się jako marynata do mięs czy warzyw – na pewno znajdziecie coś dla siebie:)
Ja dzisiaj przygotowałam kurczaka z warzywami zapiekanego pod mozzarellą w papilotach, a do tego błyskawiczną sałatka ze słodką brzoskwinią i ostrym serem.
Składniki na kurczaka w papilotach z warzywami i mozzarellą:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ziemniaki,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 1/2 papryki żółtej
- 1-3 łyżka oleju Kujawski z ziołami “Rozmaryn, bazylia, oregano”
- sól i pieprz
- 100-150 g mozzarelli
Sałatka z brzoskwiniami:
- 2 -3 garście rukoli
- 1-2 brzoskwinie
- 50 g sera gorgonzola
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1-2 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Rozmaryn, bazylia, oregano”
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie kurczaka w papilotach z warzywami i mozzarellą:
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy przez ok. 5 minut. Resztę warzyw i mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i olejem Kujawskim z ziołami. Możecie wybrać swój wariant, ja użyłam oleju z rozmarynem, bazylią i oregano. Dzięki niemu nie musiałam używać dodatkowych przypraw.
Mięso i warzywa układamy w papilotach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C w trybie “góra/dół” na ok. 20-25 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i na wierzch papilotów dodajemy mozzarellę.
Kurczaka w papilotach z warzywami pod mozzarellą zapiekamy jeszcze pod górną grzałką piekarnika, aż ser się zapiecze.
Danie podajemy z sałatką z brzoskwiniami i ostrym serem.
Porada:Jak przygotowac papiloty:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Poziom trudności: prosty przepis