Kurczak cytrynowy z parmezanem
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
Bardzo smaczna odmiana fileta z kurczaka. Mięso soczyste, wyraziste, z cytrynową nutą. Parmezan też robi swoje i doskonale wykańcza to danie. Dodatkowo podałam je na "makaronie" z cukinii co się doskonale skomponowało. Całość pyszna:)
Składniki
- podwójny filet z kurczaka - 1 szt.
- mąka - 2 łyżki
- starty parmezan - 100 g
- śmietana kremówka - 100 ml
- czosnek - 2 ząbki
- cytryna - 1 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- natka pietruszki - 3 łyżki
Instrukcje
Umytego fileta, przekroić na pół, następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż. Każdą porcję obtoczyć w mieszance mąki i 3 łyżek startego parmezanu. Na patelni rozgrzać olej, położyć filety, obsmażyć na rumiano, z każdej strony. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą skórkę z cytryny, przemieszać. Dodać szklankę wody ew. bulionu, sok z 1/2 cytryny, zagotować. Zredukować ogień i gotować ok. 15 min, aż płyn trochę wyparuje. Dodać śmietankę i dusić jeszcze ok. 5 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i resztę parmezanu.