Kurczak cytrynowy z parmezanem

Kurczak cytrynowy z parmezanem

Zdjęcie - Kurczak cytrynowy z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 20 minut

 

Bardzo smaczna odmiana fileta z kurczaka. Mięso soczyste, wyraziste,  z cytrynową nutą. Parmezan też robi swoje i doskonale wykańcza to danie. Dodatkowo podałam je na "makaronie" z cukinii co się doskonale skomponowało.  Całość pyszna:)

Składniki

Instrukcje

Umytego fileta, przekroić na pół, następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż. Każdą porcję obtoczyć w mieszance mąki i 3 łyżek startego parmezanu. Na patelni rozgrzać olej, położyć filety, obsmażyć na rumiano, z każdej strony. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą skórkę z cytryny, przemieszać. Dodać szklankę wody ew. bulionu, sok z 1/2 cytryny, zagotować.  Zredukować ogień i gotować ok. 15 min, aż płyn trochę wyparuje. Dodać śmietankę i dusić jeszcze ok. 5 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i resztę parmezanu.

Zdjęcie - Kurczak cytrynowy z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów