Kurczak Caprese zapiekany z mozzarellą, bazylią i pomidorami
Kurczak Caprese to pomysł na ekspresowy obiad, który możemy wyczarować z zaledwie kilku składników. Mozzarella, pomidory, bazylia i soczysta pierś z kurczaka - to po prostu nie może się nie udać. Czeka nas 5 minut pracy (i to razem ze zmywaniem) i 20-25 minut oczekiwania. To zdecydowanie coś dla zabieganych osób. Takiego kurczaka możemy również przygotować, gdy zaprosimy naszych znajomych na wspólną kolację, bo chyba lepiej spędzić czas z nimi niż gotując samotnie w kuchni, prawda. ;)
*
SKŁADNIKI
na 2 porcje
- 2 piersi z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- 1 pomidor
- garść świeżych listków bazylii
- 100 ml passaty (lub pomidorów w kawałkach)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
Piersi z kurczak umyj, osusz i oczyść. Natnij w kilku miejscach. Posól i popieprz. Pomidory oraz mozzarellą pokrój w cienkie plasterki. Powkładaj w nacięcia wraz z listkami bazylii.
Passatę wymieszaj z otartym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i posiekaną drobno bazylią.
Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą z oliwek, wylej sos i ułóż piersi z kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Piecz około 20-25 minut. Następnie posyp dodatkową porcją bazylii. Podawaj ze świeżym pieczywem.
*