Kukurydza gotowana w kolbach z masłem czosnkowym
Gotowana kukurydza
Gotowana kukurydza w kolbach przepis
gotowanie kukurydzy.
Jak ugotować kukurydzę
Przepis na gotowaną kukurydzę
Kilka przepisów na przekąski, które mogą Ci się spodobać:
Mam nadzieję, że przepis na gotowaną kukurydzę spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Gotowana kukurydza.
Gotowana kukurydza w kolbach przepis
Najlepsza, super słodka i soczysta kukurydza gotowana w kolbach posmarowana masłem czosnkowym. Najprostszy i najszybszy przepis na gotowaną kukurydzę, którą przygotujesz w ciągu kilku minut.
- kukurydza gotowana w mleku
- świetny dodatek do obiadu albo smaczna przekąska
- gotowanie kukurydzy krok po kroku
gotowanie kukurydzy.
Jak ugotować kukurydzę
Kukurydzę można ugotować w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru. Moim zdaniem smaczniejsza i bardziej soczysta jest kukurydza ugotowana w mleku :) Dodatek niewielkiej ilości soli do gotowania sprawia, że ziarenka są chrupiące z zewnątrz. Mleko natomiast nadaje ziarenkom soczystości i słodyczy. Młodą kukurydzę gotujemy krótko - wystarczy kilka minut. Starsze kolby natomiast gotują się długo, nawet do godziny. Należy sprawdzać kukurydzę podczas gotowania. Zbyt długo gotowana kukurydza twardnieje.
- 4 kolby kukurydzy, najlepiej młodej
- 1 litr mleka
- około 2 szklanki wody (tyle, aby kukurydza w garnku była zakryta)
- 2 łyżeczki soli
- 8 dużych łyżek miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku, starty na tarce
- odrobina soli do smaku
Przepis na gotowaną kukurydzę
Krok 1.
- Kolby kukurydzy starannie oczyścić z liści i włosków.
- Do garnka wlać mleko, włożyć kolby kukurydzy i wlać tyle wody, aby kukurydza swobodnie pływała w garnku, posolić i zagotować. Młodą kukurydzę gotować na niewielkim ogniu do 10 minut, lub do czasu aż będzie gotowa. Można nakłuć kukurydzę widelcem - jeżeli ziarenka pękają, kukurydza jest gotowa.
- W tym czasie wymieszać miękkie masło z czosnkiem i odrobiną soli.
- Ugotowaną kukurydzę ostrożnie wyjąć z garnka i ułożyć na półmisku. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z masłem czosnkowym.
Kilka przepisów na przekąski, które mogą Ci się spodobać:
- Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek>>>
- Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską>>>
- Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie>>>
- Fasolka szparagowa z bułką tartą>>>
- Paluchy serowe z ciasta francuskiego>>>
- Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>>
- Sałatka z grillowaną cukinią, pomidorami i fetą>>>
- Ciabatta z pomidorami>>>
- Śledzie po kaszubsku>>>
Mam nadzieję, że przepis na gotowaną kukurydzę spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Gotowana kukurydza.