Kukurydza gotowana w kolbach z masłem czosnkowym

Zdjęcie - Kukurydza gotowana w kolbach z masłem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGotowana kukurydza
Gotowana kukurydza w kolbach przepis

Najlepsza, super słodka i soczysta kukurydza gotowana w kolbach posmarowana masłem czosnkowym. Najprostszy i najszybszy przepis na gotowaną kukurydzę, którą przygotujesz w ciągu kilku minut.

  • kukurydza gotowana w mleku
  • świetny dodatek do obiadu albo smaczna przekąska
  • gotowanie kukurydzy krok po kroku

Zdjęcie - Kukurydza gotowana w kolbach z masłem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamigotowanie kukurydzy.
Jak ugotować kukurydzę

Kukurydzę można ugotować w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru. Moim zdaniem smaczniejsza i bardziej soczysta jest kukurydza ugotowana w mleku :) Dodatek niewielkiej ilości soli do gotowania sprawia, że ziarenka są chrupiące z zewnątrz. Mleko natomiast nadaje ziarenkom soczystości i słodyczy. Młodą kukurydzę gotujemy krótko - wystarczy kilka minut. Starsze kolby natomiast gotują się długo, nawet do godziny. Należy sprawdzać kukurydzę podczas gotowania. Zbyt długo gotowana kukurydza twardnieje.


Składniki na gotowaną kukurydzę:

  • 4 kolby kukurydzy, najlepiej młodej
  • 1 litr mleka
  • około 2 szklanki wody (tyle, aby kukurydza w garnku była zakryta)
  • 2 łyżeczki soli
Masło czosnkowe:
  • 8 dużych łyżek miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • odrobina soli do smaku

Przepis na gotowaną kukurydzę

Krok 1.

  • Kolby kukurydzy starannie oczyścić z liści i włosków.
  • Do garnka wlać mleko, włożyć kolby kukurydzy i wlać tyle wody, aby kukurydza swobodnie pływała w garnku, posolić i zagotować. Młodą kukurydzę gotować na niewielkim ogniu do 10 minut, lub do czasu aż będzie gotowa. Można nakłuć kukurydzę widelcem - jeżeli ziarenka pękają, kukurydza jest gotowa.
Krok 2.
  • W tym czasie wymieszać miękkie masło z czosnkiem i odrobiną soli.
Krok 3.
  • Ugotowaną kukurydzę ostrożnie wyjąć z garnka i ułożyć na półmisku. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z masłem czosnkowym.

Kilka przepisów na przekąski, które mogą Ci się spodobać:
  • Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek>>>
  • Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską>>>
  • Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie>>>
  • Fasolka szparagowa z bułką tartą>>>
  • Paluchy serowe z ciasta francuskiego>>>
  • Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>>
  • Sałatka z grillowaną cukinią, pomidorami i fetą>>>
  • Ciabatta z pomidorami>>>
  • Śledzie po kaszubsku>>>

Mam nadzieję, że przepis na gotowaną kukurydzę spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)


Miłego gotowania!

Zdjęcie - Kukurydza gotowana w kolbach z masłem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGotowana kukurydza.


Kategorie przepisów

Podobne przepisy