Kuchnia dla zabieganych: Maccheroni z orzechami włoskimi, bazylią i ricottą

Kuchnia dla zabieganych: Maccheroni z orzechami włoskimi, bazylią i ricottą

Zdjęcie - Kuchnia dla zabieganych: Maccheroni z orzechami włoskimi, bazylią i ricottą | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maccheroni to makaron w kształcie niewielkich, cienkich rurek. W Irlandii nazywany jest macaroni  i pod tą nazwą występują zarówno użyte przeze mnie cienkie rurki, jak i kolanka. Kolanka są najczęściej używane do amerykańskiego dania Mac and Cheese, czyli zapiekanki z makaronu, sera i beszamelu. Możecie wykorzystać je również do tej potrawy, ponieważ są znacznie bardziej dostępne.

Szkolna rzeczywistość ruszyła już pełną parą, a wraz z nią natłok zajęć pozalekcyjnych. Czas na przygotowanie obiadu oraz godzina jego podania zależą teraz od tego, o której zaczynają się zbiórki i treningi Króliczki. We wtorki mam go naprawdę mało, więc muszę się spinać z obiadem i do tego jeszcze zrobić coś, nad czym nie będzie marudzić.

Makaron z ricottą i orzechami okazał się strzałem w dziesiątkę. Zjadła dwie porcje (drugą na kolację), a czasu starczyło nam na intensywną powtórkę z matematyki, bo w głowie mojej córki szumi wakacyjny wietrzyk, który wydmuchał całą wiedzę o ułamkach dziesiętnych… Orzechy włoskie są polecane uczniom, bo poprawiają pracę mózgu. Mam nadzieję, że to nie bujda, bo inaczej osiwieję, tłumacząc dziecku matematykę…

Zdjęcie - Kuchnia dla zabieganych: Maccheroni z orzechami włoskimi, bazylią i ricottą | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MACCHERONI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, BAZYLIĄ I RICOTTĄ

  • 250 g makaronu maccheroni
  • 250 g ricotty
  • 80 g parmezanu
  • 120 g orzechów włoskich
  • 20 listków bazylii
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

W sporym rondlu zagotowujemy osoloną wodę, wsypujemy makaron i gotujemy go ok. 10 min.

W tym czasie umyte i osuszone listki bazylii kroimy w cienkie paseczki, a parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki. Orzechy włoskie siekamy niezbyt drobno. Pokrojoną bazylię, starty parmezan, posiekane orzechy oraz ricottę wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy. Następnie mieszamy z pastą serowo-orzechową i wykładamy na talerze. Można podać jeszcze ciepły lub w temp. pokojowej.

Zdjęcie - Kuchnia dla zabieganych: Maccheroni z orzechami włoskimi, bazylią i ricottą | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami (przepis z moimi zmianami wg The French Women Don’t Get Fat Cookbook Mireille Guiliano) Advertisements

Kategorie przepisów