Kserotigana - greckie faworki
Kocham Grecję i chyba Wam już to pisałam przy okazji tego i tego wpisu.
Zarówno Grecję, jak i grecką kuchnię!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne słodkości, na które przepis dostałam od greckiego cukiernika.
Zajadając się słodkościami w kawiarni i popijając frappe widziałam na pólkach uśmiechające się do mnie pięknie ciastka „ślimaczki”.
Nie miałam pojęcia jak i z czego są wykonane, ale zrobione do cukiernika maślane oczy okazały się strzałem w 10!
Zabrał mnie na zaplecze, gdzie pokazał od A do Z jak przygotować te słodkości zdradzając przy tym swój przepis!
Wypróbowałam od razu po przyjeździe!
Ale zdradził też, że Kserotigana to takie greckie faworki prosto nie z Rodos, a z Krety.
Nieziemsko słodkie, a zarazem nieziemsko pyszne!
Bardzo chrupiące a zarazem delikatne.
Obłędne!
Spróbujcie!
Ps. jeśli podoba Wam się przepis z całego serca proszę o oddanie na mnie swojego głosu!
To NIC nie kosztuje, a może pomóc mi spełnić moje kolejne marzenie o kursie cukierniczym!
Wchodzimy w link: https://www.facebook.com/KitchenCasting/videos/840244756137880/?fref=mentions&pnref=story i dajemy LIKE!
Tyle!
SKŁADNIKI:
( 8-10 szt )
* mąka pszenna – 250 g
* mocny alkohol ( ouzo, raki, grappa, spirytus ) – 1 pełna łyżka
* oliwa z oliwek – 2 pełne łyżki
* ciepła woda – ok. 1/4 szkl
* sól – 1 szczypta
* olej/oliwa do smażenia
SYROP:
* cukier – 280 g
* woda – ok. 0,5 szkl
* migdały
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do przesianej mąki dodajemy oliwę, alkohol, sól i ciepłą wodę – zagniatamy.
Dzielimy na 4 kawałki, przykrywamy ( miską albo ściereczką, żeby nie wyschły ).
Pierwszy kawałek wałkujemy bardzo cienko ( jeśli mamy maszynkę do makaronu – przepuszczamy dwukrotnie ).
W tym czasie w garnku grzejemy oliwę.
Radełkiem wycinamy długie paski o szerokości ok. 3 cm ( wszystko musimy przykrywać ściereczką, by nie wyschło ).
Końcówkę ciasta zawijamy na widelec, wkładamy do tłuszczu i smażymy zwijając ozdobne ślimaki.
Smażymy ok. 1 minutę na rumiano odsączamy na papierowym ręczniku.
SYROP:
Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop.
CAŁOŚĆ:
W syropie zanurzamy wystudzone ciastka, posypujemy posiekanymi migdałami.
Smacznego!