Kserotigana - greckie faworki

Kocham Grecję i chyba Wam już to pisałam przy okazji tego i tego wpisu.

Zarówno Grecję, jak i grecką kuchnię!

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne słodkości, na które przepis dostałam od greckiego cukiernika.

Zajadając się słodkościami w kawiarni i popijając frappe widziałam na pólkach uśmiechające się do mnie pięknie ciastka „ślimaczki”.

Nie miałam pojęcia jak i z czego są wykonane, ale zrobione do cukiernika maślane oczy okazały się strzałem w 10!

Zabrał mnie na zaplecze, gdzie pokazał od A do Z jak przygotować te słodkości zdradzając przy tym swój przepis!

Wypróbowałam od razu po przyjeździe!

Ale zdradził też, że Kserotigana to takie greckie faworki prosto nie z Rodos, a z Krety.

Nieziemsko słodkie, a zarazem nieziemsko pyszne!

Bardzo chrupiące a zarazem delikatne.

Obłędne!

Spróbujcie!

Ps. jeśli podoba Wam się przepis z całego serca proszę o oddanie na mnie swojego głosu!

To NIC nie kosztuje, a może pomóc mi spełnić moje kolejne marzenie o kursie cukierniczym!

Wchodzimy w link: https://www.facebook.com/KitchenCasting/videos/840244756137880/?fref=mentions&pnref=story  i dajemy LIKE!

Zdjęcie - KSEROTIGANA - greckie faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tyle!

Zdjęcie - KSEROTIGANA - greckie faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 8-10 szt )

* mąka pszenna – 250 g

* mocny alkohol ( ouzo, raki, grappa, spirytus ) – 1 pełna łyżka

* oliwa z oliwek – 2 pełne łyżki

* ciepła woda – ok. 1/4 szkl

* sól – 1 szczypta

* olej/oliwa do smażenia

SYROP:

* cukier – 280 g

* woda – ok. 0,5 szkl

* migdały

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do przesianej mąki dodajemy oliwę, alkohol, sól i ciepłą wodę – zagniatamy.

Dzielimy na 4 kawałki, przykrywamy ( miską albo ściereczką, żeby nie wyschły ).

Pierwszy kawałek wałkujemy bardzo cienko ( jeśli mamy maszynkę do makaronu – przepuszczamy dwukrotnie ).

W tym czasie w garnku grzejemy oliwę.

Radełkiem wycinamy długie paski o szerokości ok. 3 cm ( wszystko musimy przykrywać ściereczką, by nie wyschło ).

Końcówkę ciasta zawijamy na widelec, wkładamy do tłuszczu i smażymy zwijając ozdobne ślimaki.

Smażymy ok. 1 minutę na rumiano odsączamy na papierowym ręczniku.

SYROP:

Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop.

CAŁOŚĆ:

W syropie zanurzamy wystudzone ciastka, posypujemy posiekanymi migdałami.

Smacznego!

Zdjęcie - KSEROTIGANA - greckie faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mini pączki z ricottą
1

Mini pączki z ricottą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Marchew w sosie winegret
1

Marchew w sosie winegret

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Spanakopita (po mojemu)

Spanakopita (po mojemu)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym
3

Kritharaki - makaronowa sałatk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Turecki sos jogurtowy haydari
5

Turecki sos jogurtowy haydari

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Greckie ciasteczka Kurabiedes

Greckie ciasteczka Kurabiedes

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Musaka
5

Musaka

Beti Beti
kruche babeczki

Fava - grecka pasta z grochu
1

Fava - grecka pasta z grochu

Tyna Tyna
In cooking we trust