Kserotigana - greckie faworki

Kocham Grecję i chyba Wam już to pisałam przy okazji tego i tego wpisu.

Zarówno Grecję, jak i grecką kuchnię!

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne słodkości, na które przepis dostałam od greckiego cukiernika.

Zajadając się słodkościami w kawiarni i popijając frappe widziałam na pólkach uśmiechające się do mnie pięknie ciastka „ślimaczki”.

Nie miałam pojęcia jak i z czego są wykonane, ale zrobione do cukiernika maślane oczy okazały się strzałem w 10!

Zabrał mnie na zaplecze, gdzie pokazał od A do Z jak przygotować te słodkości zdradzając przy tym swój przepis!

Wypróbowałam od razu po przyjeździe!

Ale zdradził też, że Kserotigana to takie greckie faworki prosto nie z Rodos, a z Krety.

Nieziemsko słodkie, a zarazem nieziemsko pyszne!

Bardzo chrupiące a zarazem delikatne.

Obłędne!

Spróbujcie!

Ps. jeśli podoba Wam się przepis z całego serca proszę o oddanie na mnie swojego głosu!

To NIC nie kosztuje, a może pomóc mi spełnić moje kolejne marzenie o kursie cukierniczym!

Wchodzimy w link: https://www.facebook.com/KitchenCasting/videos/840244756137880/?fref=mentions&pnref=story  i dajemy LIKE!

Zdjęcie - KSEROTIGANA - greckie faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tyle!

Zdjęcie - KSEROTIGANA - greckie faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 8-10 szt )

* mąka pszenna – 250 g

* mocny alkohol ( ouzo, raki, grappa, spirytus ) – 1 pełna łyżka

* oliwa z oliwek – 2 pełne łyżki

* ciepła woda – ok. 1/4 szkl

* sól – 1 szczypta

* olej/oliwa do smażenia

SYROP:

* cukier – 280 g

* woda – ok. 0,5 szkl

* migdały

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do przesianej mąki dodajemy oliwę, alkohol, sól i ciepłą wodę – zagniatamy.

Dzielimy na 4 kawałki, przykrywamy ( miską albo ściereczką, żeby nie wyschły ).

Pierwszy kawałek wałkujemy bardzo cienko ( jeśli mamy maszynkę do makaronu – przepuszczamy dwukrotnie ).

W tym czasie w garnku grzejemy oliwę.

Radełkiem wycinamy długie paski o szerokości ok. 3 cm ( wszystko musimy przykrywać ściereczką, by nie wyschło ).

Końcówkę ciasta zawijamy na widelec, wkładamy do tłuszczu i smażymy zwijając ozdobne ślimaki.

Smażymy ok. 1 minutę na rumiano odsączamy na papierowym ręczniku.

SYROP:

Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop.

CAŁOŚĆ:

W syropie zanurzamy wystudzone ciastka, posypujemy posiekanymi migdałami.

Smacznego!

Zdjęcie - KSEROTIGANA - greckie faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kapusty pekińskiej – idealna na grilla

Sałatka z kapusty pekińskiej &…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pudding z resztek mlecznego chleba i truskawek. Zero Waste Cooking

Pudding z resztek mlecznego ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mizeria z cebulą

Mizeria z cebulą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Dutch baby, czyli pieczony nal…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

Szparagi mimosa. Delektuj się…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kompot z truskawek i jabłek

Kompot z truskawek i jabłek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kakaowa krówka
1

Ciasto kakaowa krówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik Banoffee z bananami i masą kajmakową
3

Sernik Banoffee z bananami i m…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ptysiowe rafaello

Ptysiowe rafaello

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Wafel z kajmakiem i masłem orzechowym

Wafel z kajmakiem i masłem orz…

Beti Beti
kruche babeczki

Tartaletki z masłem orzechowym i kajmakiem

Tartaletki z masłem orzechowym…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem

Ciasteczka czekoladowe z solon…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim