Kruche tartaletki z masą budyniową i borówkami
Znakomity przepis na kruche tartaletki z pysznym kremem budyniowym i z borówkami. Bazę do kruchych tartaletek, możesz upiec wcześniej, ciastka dobrze się przechowują w papierowych torebkach, czy zamykanych pudełkach. Masa budyniowa z dodatkiem białej czekolady, jest nie za słodka i odpowiednio gęsta. Letnie owoce jagodowe, będą najlepszym dodatkiem do tego deseru. Pyszny deser na letnie spotkania, dla przyjaciół i znajomych 🙂
Kruche tartaletki z masą budyniową skłądniki i przygotowanie
14 sztuk
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
Do miseczki daj wszystkie składniki na kruche ciasto, dłonią połącz składniki na zwartą i elastyczną masę. Jeżeli masa będzie się bardzo kleić, dodaj jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto, daj do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie, odrywaj małe porcje ciasta i po kolei wyklejaj dno i boki foremek na tatraletki. Warstwa ciasta, nie powinna być zbyt gruba. Widelcem nakłuj dół tartaletek w kilku miejscach. Nie musisz natłuszczać foremek, ponieważ w składzie jest wystarczająca ilość tłuszczu i ciasto się nie przykleja.
Tartaletki piecz około 20 -25 minut do zezłocenia się ciasta.
Składniki na masę budyniową:
- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy niesłodzony ( 40 g ) + 1 łyżka proszku budyniowego
- 60 g białej czekolady ( u mnie czekolada biała wedel )
Odlej 3/4 szklanki mleka, resztę mleka podgrzewaj w mniejszym naczyniu. Do mniejszej ilości mleka, dodaj proszek budyniowy, dokładnie pomieszaj i dodaj do gorącego mleka. Gotuj masę na małym ogniu, intensywnie mieszając rózgą kuchenną. Do gorącej masy, dodaj połamaną czekoladę. Pomieszaj do roztopienia czekolady i do połączenia składników.
Naczynie z masą, przykryj folią spożywczą i zostaw do schłodzenia.
Kruche spody, napełniaj pełną łyżeczką masy, dodaj borówki lub inna owoce jagodowe 🙂
Smacznego 🙂