Kruche ciasto ze śliwkami i makowym budyniem
To chyba moje ostatnie ciasto ze świeżych śliwek w tym sezonie. O tej porze węgierki są słodziutkie niczym miód i nie można się od nich oderwać. Przynamniej ja nie mogę. Ostatnie ciasto ze śliwkami to kompozycja kruchych blatów, owoców i mlecznego budyniu z makowymi drobinkami. Wiem, że brzmi to nieco skomplikowanie ale tak nie jest. No, może jest odrobinę czasochłonne ale jeśli zrobimy kruche ciasto i budyń dzień wcześniej następnego dnia pójdzie jak z płatka. Bardzo polecam.
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Mąkę z proszkiem posiekać z margaryną i cukrem. Gdy powstanie kruszonka dodać jajka i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę o wymiarach 28/32 cm. Wstawić do lodówki. Dugą część zawinąć w folię i zmrozić.
Składniki na budyń:
- 600 ml mleka
- 16 łyżek mleka w proszku
- 6-12 łyżek cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki maku
Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać.Można użyć miksera do rozbicia grudek. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną z makiem, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty.
Dodatkowo:
- śliwiki
- cukier puder do posypania
Przestudzony budyń wyłożyć na cieście, ułożyć śliwki „na plecach”, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)